SFATUL PSIHOLOGULUI: "De ce raspundem diferit la stres?"

Va raspunde dr. Paula Irimia.

Am fost foarte stresat in ultimele luni de responsabilitatile profesionale, financiare, familiale. Tensiunea pe care o resimt se rasfrange si asupra vietii de familie. Sotia mea rezista mai bine la stres, desi ei ii este chiar mai greu. De ce raspundem diferit la stres? Marian Iancu, economist, Bucuresti

Nu suntem afectati in mod identic de stres, deoarece vulnerabilitatea personala la stres este diferita. Natura ne-a inzestrat cu o rezerva relativa de energie adaptativa. Insa fragilitatea psihica, dificultatile personale de comunicare, „alienarea” personala (neincredere in sine si in ceilalti, pesimism, anxietate, dominanta emotiilor negative - furie, neliniste, teama, disperare, suparare etc.) si evenimentele externe sau de mediu ne pot face vulnerabili la stres. In general, femeile sunt mai rezistente la stres decat barbatii, dar asta nu inseamna ca sunt imune. Coplesita de solicitari, femeia moderna este expusa unui nivel ridicat de stres.

Cu siguranta insa, o persoana predispusa la a-si face griji din orice, anxioasa, nesigura de sine, pesimista, suspicioasa, va fi mai vulnerabila la stres decat o alta, cu o viziune realista despre sine, lume si viata. Daca, in general, refuzati sa va exprimati supararile, organismul preia stresul si devine vulnerabil la imbolnavire.