Vă răspunde Dr. Paula Irimia.
Băieţelul nostru de 6 luni plânge destul de des. Medicul ne-a confirmat că este un copil sănătos. Ce ne comunică prin plâns? Cristina Ene, agent turism, Iaşi Până la însuşirea limbajului, plânsul rămâne cel mai bun mijloc de comunicare. Toţi bebeluşii plâng, însă unii plâng mai mult decât alţii. Prin plâns, copilul transmite un mesaj: „Îmi e foame/sete!“, „Sunt obosit!“, „Îmi este prea cald/prea frig!“, „Mă doare burtica!“, „Îmi este frică!“, „Am nevoie de dragoste!“ etc.
Chiar dacă nu depistaţi motivul pentru care plânge, afecţiunea şi rapiditatea cu care răspundeţi determină copilul să se simtă din nou în siguranţă. Când plânge, el vă comunică dispoziţia emoţională în care se află. Vorbiţi cu copilul, mângâiaţi-l, luaţi-l în braţe! Verificaţi dacă a mâncat, dacă îi este cald sau rece sau dacă este bolnav. Spre vârsta de 6 luni, unii bebeluşi se confruntă cu spasmul hohotului de plâns: plâng până leşină. Episodul durează mai puţin de un minut.
Copilul plânge în hohote până în momentul în care îşi pierde respiraţia timp de câteva secunde, devenind palid sau vineţiu. Nu vă speriaţi: îşi va reveni repede! Spasmul hohotului de plâns este considerat o reacţie exagerată la anumite trăiri negative cu care copilul se confruntă (furie, frustrare, suferinţă, refuz etc.). Rămâneţi calmi, şi când îşi revine, asiguraţi-l că totul este bine şi că îl iubiţi!