SFATUL PSIHOLOGULUI: Copilul meu este supradotat?

Vă răspunde dr. Paula Irimia.

Am un copil precoce: a învăţat alfabetul la doi ani, citeşte deja la trei ani, iar la cinci ani a început să aibă preocupă ri filozofice. De ce preferă compania persoanelor adulte şi mai puţin pe a copiilor? Este obligatorie o testare psihologică pentru confirmarea precocităţii? Mariana Craiu, ingineră, Oradea

Mergeţi la un psiholog pentru a-i determina coeficientul intelectual (IQ). Supradotaţii se diferenţiază de ceilalţi copii prin uşurinta de a dialoga cu adulţii, imaginaţia lor debordantă şi marea sensibilitate.

Nu este simplă viaţa pentru un copil precoce! El are dificultăţi chiar datorită competenţelor lui: se plictiseşte repede cu copiii de aceeaşi vârstă din cauza decalajului mental. Însă, din punct de vedere emoţional, are nevoie de multă susţinere.

Psihologul şi educatorul ar putea fi buni îndrumători pentru a gestiona precocitatea copilului. O testare IQ este obligatorie pentru determinarea precocităţii (testul permite situarea IQ pe o scală adaptată pentru copii). Rolul dv. ca părinţi şi al educatorilor constă în a-l ajuta să se integreze în grupul de copii.

În general, supradotaţii sunt foarte creativi. Vă puteţi înscrie copilul într-o trupă de teatru de păpuşi, formaţie de dans sau muzică, cor etc. Este un mijloc ideal de a facilita apropierea faţă de copiii de aceeaşi vârstă, alături de care o să descopere interese comune

Pentru alte informaţii, sunaţi la tel. 0722.190.824 sau accesaţi site-ul www.copilulmeu.ro