SFATUL PSIHOLOGULUI: "Copilul meu este agitat şi neatent"

Vă răspunde dr. Paula Irimia.

Băieţelul nostru intră acum la şcoală. Ne îngrijorăm deoarece la grădiniţă a avut probleme: neatent şi agitat. La fel este şi acasă. Este posibil să fie hiperactiv? Adriana Matei, Braşov

Potrivit Asociaţiei Psihiatrilor Americani, 3%-5% dintre copiii de vârstă şcolară sunt afectaţi de tulburări de atenţie cu sau fără hiperactivitate. A devenit evident că aceste tulburări însoţite de deficitul de atenţie au nu numai consecinţe asupra învăţării şi comportamentului copiilor, dar pot cauza disfuncţii la nivelul vieţii familiale şi sociale.

Asocierea tulburărilor de atenţie (copilul se concentrează cu dificultate; nu finalizează activitatea) cu impulsivitatea (este nerăbdator, imprudent, acţionând fără să gândească) şi hiperactivitatea (este agitat în mişcări, se mişcă, vorbeşte excesiv) caracterizează tulburarea de comportament denumită hiperactivitate cu deficit de atenţie.

Este necesar să faceţi un examen medical complet pentru a vă asigura că micuţul nu suferă de tulburări de vedere sau auz, că nu are probleme cu tiroida, epilepsia sau nu are leziuni cerebrale. Nu vă grăbiţi să vă diagnosticaţi singuri copilul! Este important ca această tulburare (dacă există!) să fie diagnosticată cu acurateţe şi apoi să se stabilească modalităţile şi strategiile de intervenţie terapeutică.

Pentru alte informaţii, sunaţi la tel. 0722.190.824 sau accesaţi site-ul www.copilulmeu.ro