SFATUL PSIHOLOGULUI: Cand copilul spune

Va raspunde Dr. Paula Irimia.

Avem un baietel de 2 ani si jumatate care se opune la tot ce ii spunem. Ce se intampla? Elena Lupu, economist, Bacau Copilul se afla in faza de opozitie si este fireasca aceasta etapa in dezvoltarea psihica a acestuia. Reprezinta o cale spre autonomie. Pe parcursul ei, acesta devine autoritar si stie foarte bine ce vrea. „Nu” sau „eu vreau” sunt cuvinte de care uzeaza pentru a-si afirma personalitatea si deja a inceput sa inteleaga puterea lor.

Cand refuza sa faca un anumit lucru, el vrea sa arate ca a crescut si ca poate acum sa spuna clar ceea ce vrea sau nu. Dovedeste astfel ca el „exista” si are dorinte diferite de ale dumneavoastra. Nu va fie teama sa faceti dovada de autoritate. El va testeaza puterea si are nevoie sa stie care sunt limitele si pana unde poate sa mearga. Pastrati-va calmul, ramaneti fermi si evitati sa folositi forta pentru a-l convinge sa se linisteasca. In general, pana la 3 ani, copilul se opune fara motiv intemeiat.

Dumneavoastra decideti ce este negociabil sau nu cu copilul. Chiar daca reactioneaza agresiv la un refuz, cand va fi calm este momentul potrivit sa-i vorbiti si sa-i explicati motivele refuzului. Nu trebuie sa cedati capriciilor sale si nici sa va simtiti vinovati cand spuneti „nu”. Spre varsta de 5 ani, copilul va depasi acest stadiu si nu se va mai opune cu atata inversunare (fata de parintii care reprezinta si trebuie sa-si afirme autoritatea).