Nutriţioniştii spun că efectele meselor îmbelşugate din perioada Sărbătorilor trebuie depăşite, în primul rând, prin atitudine.
„În primul rând, fără vinovăţie! E momentul să fim buni cu noi şi să nu punem presiune suplimentară într-o perioadă în care este necesară automotivarea”, a declarat, pentru Agerpres, medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu. Un studiu clinic recent efectuat în Noua Zeelandă pe 300 de subiecţi care au consumat tort de ciocolată a arătat că persoanele care au consumat desertul cu vinovăţie au avut o creştere ponderală mai mare decât cele care s-au bucurat de aceeaşi cantitate de desert. Sfaturile specialiştlor sunt umrătoarele:
● Fără cântar - cântărirea imediat după această perioadă nu reflectă o greutate corporală reală, putând produce panică şi demotivare, de aceea ar fi de preferat ca această cântărire să fie făcută după 2-3 zile de revenire la programul alimentar normal.
● Fructe și legume - o dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obţin rapid, însă ele nu sunt de durată.
● „Mișcarea înseamnă sănătatea” - medicul ne îndeamnă să ieşim cât mai mult la plimbare în această perioadă. „Mişcarea înseamnă sănătate, vitalitate şi echilibru şi a face mişcare înseamnă inclusiv a merge. Din ce în ce mai multe studii clinice confirmă tot mai multe beneficii ale simplului mers pe jos: îmbunătăţeşte activitatea cardiacă, circulaţia sanguină şi multe altele”, ne mai sfătuieşte medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.