Sfatul mamei şi al bunicii, cu mai mare greutate decât al medicului

Tinerele femei însărcinate consideră că experienţa propriilor mame sau a bunicilor este mult mai importantă decât orice părere medicală avizată, spun cercetătorii de la Universitatea din Londra care au realizat un studiu la care au participat femei care au născut în anii '70 '80 şi 2000.

Deşi tinerele mame nu mai sunt de mult adeptele tradiţionalismului, multe dintre continuă să se ghideze, în principal, după "înţelepciunea" familei. Medicii de la Universitatea din Londra au discutat despre sarcină şi naştere cu şapte femei care au devenit mame în anii '70 şi cu 12 fiice de-ale lor care au născut în anii 2000. Aceştia au mai analizat alte interviuri pe acelaşi subiect la care au participat 24 de femei care au născut în anii '80. S-a constatat astfel că în anii '70 cele  mai multe tinere mame ascultau mai mult de sfaturile părinţilor şi ale familiei decât de cele ale medicului ostetrician, în schimb ce acelea care au devenit mame în perioada 2000-2010 se ghidau atât după sfaturile doctorilor, ale moaşelor, îşi culegeau informaţii din cărţi, de pe Internet, dar şi de la membri ai familiei despre care considerau că au sufcientă experienţă în ceea ce priveşte aducerea pe lume a unui copil. Cel mai adesea, femeile au apelat la sfaturile familiei atunci când s-au confruntat cu diferite simptome specifice perioadei gravidităţii.

"Când vine vorba despre greţuri, pofte sau alte simptome specifice sarcinii, primele persoane cărora gravidele li se adresează sunt mamele sau bunicile", spune Paula Nicolson, de la Royal Holloway, Universitatea din Londra.