Sfat de taină la Minsk

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a minimizat importanţa primei vizite oficiale în Belarus a omologului său rus, Vladimir Putin, despre care unii analişti apreciaseră că ar putea duce la relansarea Uniunii Rusia-Belarus.

„Pronosticurile din Rusia şi din Belarus m-au uluit. Sunt şocat să văd că vizita dumneavoastră a provocat agitaţie şi în Occident“, i-a spus Lukaşenko lui Putin la primirea înaltului oaspete. Săptămâna trecută, anunţul acestei vizite-surpriză a relansat speculaţiile privind proiectul integrării celor două ţări într-o singură structură statală, ipoteză respinsă imediat de ambele părţi.

Liderul de la Minsk este privit ca un paria în Occident şi are interdicţie de a intra în majoritatea ţărilor vestice, astfel că Putin este unul dintre puţinii săi aliaţi. De cealaltă parte, preşedintele rus nu şi-a ascuns de-a lungul timpului dispreţul faţă de Lukaşenko, însă în debutul vizitei la Minsk a părut în toane bune.

Speculaţiile privind crearea unei uniuni Rusia-Belarus şi trecerea lui Putin ca şef al acesteia nu îl deranjează deloc pe Putin. Existenţa mai multor scenarii care să îi permită rămânerea la putere îi dau mai multă siguranţă preşedintelui rus, care nu ar dori să joace totul pe o singură carte. În prezent, el are la îndemână varianta de a deveni premier, de a deveni liderul parlamentului (unde are un loc rezervat) sau de a reveni la Kremlin în scurt timp, după eventuala demisie- “surpriză“ a succesorului desemnat, Dmitri Medvedev. Rachetele ruseşti vin mai aproape Potrivit agenţiei Reuters, unii comentatori speculau ieri că scopul vizitei lui Putin la Minsk este diferit. Astfel, a circulat versiunea potrivit căreia cei doi urmau să discute problema amplasării de rachete ruseşti în Belarus, ca răspuns la planurile americane de a instala elemente ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia.