Experții atrag atenția că omenirea are la dispoziței mult mai puțin timp decât s-a estimat inițial pentru prevenirea efectelor provocate de schimbările climatice.
Într-un raport prezentat de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) din cadrul ONU se arată că efecte puternice ale schimbărilor climatice se vor face observate și la un nivel mai scăzut de creștere a temperaturii, decât cel impus de Acordul de la Paris, de 2 grade Celsius.
Același raport arată că omenirea are la dispoziție mai puțin timp pentru prevenirea unui dezastru natural
„Următorii ani sunt cei mai importanţi din istorie”, a declarat Debra Roberts, co-prezentatoare a conferinţei IPCC, potrivit Descopera.ro.
Raportul a determinat statele membre ale Uniunii Europenesă ajungă la un nou acord de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon.
Și țara noastră va fi afectată, fiind nevoită să facă față limitărilor emisiilor de dioxid de carbon.
Între timp, România se confruntă cu fenomene meteorologice extreme
Directorul Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, avertizează că temperaturile vor crește vertiginos în România, ajungând și la 50 de grade Celsius în unele zone ale țării, acest lucru urmând să se petreacă într-un viitor apropiat.
Roxana Bojariu a subliniat, într-o conferință de presă dedicată deschiderii celei de-a VI-a ediţii a Bucharest Science Festival (BSF 2018), că deși vom avea tot patru anotimpuri, experimentele numerice arată că în perioada 2021-2050 se pot înregistra temperaturi chiar de 50 de grade Celsius, în sudul țării.
„Trebuie totuşi să ştim că anotimpurile vor rămâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va rămâne, dar, evident, ele se vor modifica faţă de ceea ce ştiam că sunt verile, primăverile, toamnele şi iernile de acum mai multe decenii.