Sf. Valentin, expulzat de un rus ultraortodox

Dacă europenii acuză "Ziua îndrăgostiţilor" de prost gust, mai nou o regiune din Rusia are o lege împotriva sfântului.

În statele islamice, Sfântul Valentin, patronul iubirii, este de mai mulţi ani un personaj deloc simpatic autorităţilor. Însă la începutul acestei săptămâni, guvernul regiunii ruse Belgorod, aflată în apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat că se opune oricărei forme de sărbătorire în public a zilei de 14 februarie.

"Suntem contra implantării sărbătorilor catolice în regiunea noastră. Cei care vor dori să sărbătorească Sfântul Valentin în intimitate o vor putea face", a declarat pentru AFP Nikolai Bezlutski, membru în administraţia regiunii Belgorod, unde 97% din populaţia locală este ortodoxă.

Proscris la zoo

Într-un document intitulat "Măsuri pentru asigurarea securităţii spirituale a regiunii Belgorod", autorităţile au decis să nu autorizeze petrecerile de Sfântul Valentin în instituţiile culturale, de învăţământ şi în administraţiile orăşeneşti din această regiune. Documentul, emis de guvernatorul regional Evgheni Savchenko, a fost binecuvântat de arhiepiscopul regiunii.

Oficialii din toate instituţiile sunt obligaţi să se supună decretului şi, în plus, ar trebui să facă tot ce le stă în putinţă ca să convingă publicul de efectele nocive ale sărbătorii. Companiile private pot celebra Sfântul Valentin, iar magazinele au voie să vândă cadouri.

În schimb, studenţii nu au voie să trimită felicitări sau să organizeze concursuri pe 14 februarie. Nici grădina zoologică din Belgorod nu a reuşit să scape. Conducerea a încercat să le ofere cuplurilor două bilete la preţ de unu pe 13 şi 14 februarie, dar a trebuit să renunţe la plan.

Fără trandafiri roşii în Iran

Prin măsurile sale, Belgorod calcă pe urmele Iranului şi Arabiei Saudite, state care au declanşat în ultimii ani o adevărată bătălie împotriva sărbătorii. Iranul a interzis Sfântul Valentin la începutul lunii ianuarie, iar magazinele nu mai au voie să vândă cadouri după ce a fost emisă o directivă care interzice printarea şi distribuţia oricăror bunuri care promovează sărbătoarea. Aici sunt incluse felicitările, ursuleţii, posterele, cutiile, felicitările şi trandafirii roşii. Spre deosebire de Rusia, cei care ignoră aceste reguli pot fi urmăriţi în justiţie.

O piaţă neagră a hârtiei de împachetat

Şi Arabia Saudită a organizat în mai mulţi ani acţiuni împotriva sărbătorii. O mişcare de amploare a fost declanşată în februarie 2008, când poliţia religioasă intra în magazine şi le spunea vânzătorilor să înlăture din rafturi orice suveniruri roşii, florile şi cadourile ambalate. Motivul oferit de autorităţi este că sărbătoarea este una creştină şi, în plus, încurajează relaţiile dintre bărbaţi şi femei în afara căsătoriei, pedepsite în regat. Rezultatul a fost crearea unei pieţe neagre a trandafirilor şi a hârtiei de împachetat.

Ca şi în Iran, unii saudiţi celebrează Sfântul Valentin, în ciuda interzicerii, iar mulţi dintre ei au făcut comenzi la florării cu săptămâni înainte de 14 februarie.

O altă metodă este de a călători cu această ocazie în ţările vecine mai liberale din punct de vedere religios, precum Bahrain sau Emiratele Arabe Unite.

La noi, Sfântul Valentin este sărbătorit de unii şi contestat de alţii, care cred că ar trebui să-l respectăm pe Dragobete, vrăjitorul iubirii, pe 24 februarie. "Uneori, livrăm buchete de flori în mijlocul nopţii sau dis-de-dimineaţă, pentru a nu trezi suspiciuni." FLORAR din Arabia Saudită