Sezonul nuntilor

In august si septembrie se casatoresc cele mai multe cupluri. Unii o fac din dragoste, altii pentru 200 de euro.

Sute de tineri din toata tara se vor indrepta astazi spre biserici si oficiile de Stare Civila pentru a-si oficia relatiile. Odata cu sfarsitul Postului „Sfintei Marii” s-a deschis sezonul pentru casatorii, care tine pana la sfarsitul lui septembrie. Potrivit datelor statistice, in aceeasi perioada a anului trecut au avut loc circa 40.000 de casatorii.

Pentru ca tendinta a fost in crestere si in lunile mai putin populare, se poate estima ca anul acesta numarul cuplurilor va fi cel putin la fel de mare.

Pana acum, 2007 a inregistrat deja un record in luna februarie, cand peste 22.000 de cupluri si-au oficiat relatiile, stimulati in mare masura de prima de casatorie in valoare de 200 de euro acordata celor care se afla la cel dintai mariaj. Capitala ocupa un loc fruntas in topul numarului de casatorii, astazi urmand a fi oficiate peste 200 de casatorii numai in sectorul 2.

Un eveniment monden Nu doar casatoriile civile, ci si cele religioase au devenit mai populare printre romani. „Consiliul National Bisericesc a observat ca, in ultimii patru-cinci ani, a crescut spectaculos numarul casatoriilor si al botezurilor. Este un semn ca familia a ramas o institutie sacra pentru romani”, a declarat preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. Acesta recunoaste insa ca in marile orase, dar mai ales in Capitala, casatoria este, in unele cazuri, transformata intr-un eveniment monden.

In aceste cazuri, locul de casatorie nu poate fi orice biserica, ci una dintre cele mai populare, cum ar fi „Sfantul Spiridon Nou”, Elefterie, „Silvestru” sau Manastirea Casin. Cei care doresc sa-si oficieze ceremonia aici trebuie sa se programeze cu aproape un an inainte.

Contributia benevola catre biserica se afla si ea in raport cu pretentiile mirilor - la un lacas impozant, cu ornamente fastuoase si cor numeros, aceasta poate ajunge la 1.000-1.500 de lei, in timp ce la o biserica mai micuta preturile pornesc de la 50-100 de lei.

„Sunt cupluri care solicita preotului sa amenajeze in biserica spatii pentru presa”, a adaugat parintele Stoica. Unii preoti sunt pusi chiar in situatia de a refuza accesul unor invitate in lacasul sfant, atunci cand decolteele adanci sau fustele scurte depasesc limitele bunului-simt.

IN TARA

Stranierii se inghesuie la primarie

Cluj-Napoca. Pentru azi sunt programate 63 de casatorii, iar duminica urmeaza a fi oficiate 37.

Iasi. Astazi, 100 de cupluri vor spune „da” in fata ofiterului Starii Civile.

Bacau. Astazi si maine sunt programate peste 100 de casatorii. „Luna aceasta este cea mai aglomerata perioada a anului. Multi „stranieri” pleaca la sfarsitul lui august. Au venit sa se casatoreasca in tara”, a spus Ana Sasu, seful Starii Civile.

Focsani. Venirea rezidentilor in strainatate a creat o aglomeratie fara precedent la Casa Casatoriilor, programarile de azi incepand cu ora 7.00. In acest weekend, 73 de cupluri au decis sa „intre in legalitate”.

Timisoara. 75 de cupluri isi oficializeaza relatia. Pentru saptamana viitoare, s-au anuntat deja 81 de casatorii.

Craiova. In Banie, 80 de casatorii vor fi oficiate azi, iar maine 40. (Departamentul Corespondenti)

LUNA DE MIERE

Reduceri de 5%-25% pentru cea mai romantica vacanta

Avalansa de nunti din perioada urmatoare ridica la mare pret ofertele turistice pentru luna de miere, transformata astazi intr-o saptamana sau doua. Cele mai accesibile pachete pornesc de la 450-600 de euro de persoana. Pentru destinatii exclusiviste si servicii speciale, bugetul unui cuplu ar trebui sa fie de cel putin 5.000-6.000 de euro.

Agentii din turism sustin ca cererea pentru astfel de vacante a crescut semnificativ in ultimii ani. In topul preferintelor se afla Turcia, Tunisia, Spania, Italia sau Franta, precum si statiuni din regiunile Insulelor Caraibe si Oceanul Indian.

Varianta: ultimele curse charter Dupa nunta, romanii isi doresc o evadare in regiuni calde, cu cadre naturale de exceptie, hoteluri retrase in golfuri sau bungalouri cu podele din sticla suspendate deasupra apei. La venire se asteapta sa fie primiti cu diferite atentii, cum ar fi ghirlande de flori sau mariachi.

„Pentru un raport convenabil calitate-pret, recomandabile sunt vacantele pe finalul unor curse charter, in Tunisia, Egipt sau Tenerife, pachete ce costa intre 450 si 600 de euro de persoana”, e de parere Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

Unii operatori au decis chiar sa prelungeasca sezonul zborurilor speciale spre destinatii ca Rhodos si Tenerife pana in luna octombrie. „Noutatea acestei perioade o reprezinta Sardinia. In luna septembrie oferim tinerilor casatoriti posibilitatea sa achizitioneze un pachet pe curse charter, la un pret cu 25%-30% mai mic decat un pachet individual”, afirma Adriana Goicea, de la Prompt Service Travel.

Pretul unui astfel de sejur incepe de la 625 euro, pentru un hotel de 4*. „Avem multe solicitari pentru insulele grecesti, Creta si Cipru. Pentru acest gen de vacante oferim fie un discount de 5% din pachetul de baza, fie diferite surprize. Tinerii insuratei sunt asteptati cu cosuri cu fructe, sticle de vin sau sampanie, au o cina festiva in camera s.a.m.d., in functie de pachet”, spune Mircea Vladu, director la Prestige Tours.

Vacanta de lux Atractia resorturilor turcesti de patru si cinci stele, cu numeroase restaurante, piscine, discoteci, saloane de masaj sau cluburi de noapte, se pastreaza si pentru o parte dintre cuplurile abia oficializate. Potrivit lui Selciuc Suleiman, de la Alibaba Tours, turistii prefera in special Antalya, unde beneficiaza de servicii all inclusive sau ultra all inclusive. In functie de rasfatul dorit, preturile incep de la 650 euro si se pot duce pana la 1.500 de euro de persoana.

Turistii mai pretentiosi trebuie sa plateasca mai mult. „In locuri precum Maldive, Mauritius, Seychelles etc., pachetele incep de la 1.700 euro, pentru un hotel de 4*, cu demipensiune sau cu all inclusive”, afirma Aurelian Bratosin, de la Butterfly Tourism.