La Școala Generală nr. 117 din București au început deja sărbătorile. Clasa pregătitoare F, sub îndrumarea doamnei învățătoare Mariana Nașca, a pregătit pentru astăzi, în timpul orelor de activități practice, o șezătoare cu obiceiuri și tradiții românești de Sf. Andrei și Ziua Națională a României, la care i-au invitat și pe părinți.
În fața clasei, holul e plin. Zeci de părinți, fiecare cu câte o tavă de bunătăți, așteaptă să se deschidă ușa. Câteva mămici poarta ie. Iar emoțiile se citesc pe fețele tuturor. Urmează un eveniment important. Vor asista la prima șezătoare de la școală a micuților lor.
“Nu știm nimic”, spune una dintre mamici. “De fapt știm că doamna învățătoare a pregatit o șezătoare cu tradiții și obiceiuri românești, că am fost rugați să aducem bunătăți traditionale, dar copiii nu ne-au spus nimic despre ce vor face. Pentru noi, e surpriză!”.
Și se deschide ușa. Prichindeii sunt toți în costume populare. Doamna învățătoare, la fel.
“Este un costum din zona Aradului”, spune doamna învățătoare. “Eu sunt olteancă, dar știți cum se spune, nu e după cum se pregătește, ci după cum se nimerește. Așa am găsit. Eu, daca aș putea, mi-ar plăcea să am câte un costum din fiecare zonă a țării noastre”, continuă doamna învățătoare.
În clasă este atmosferă de sărbătoare. Pe catedră sunt colaci, iar pe perete un ștergar frumos din borangic. Este adus chiar de doamna învățătoare; a fost cusut de bunica dumneaei.
Și începe șezătoarea. Cu poezii de toamnă, cu povestea Sf. Andrei, cu ghicitori cu tematică religioasă și de sărbători de iarnă, cu cântece și dansuri populare.
Din păcate clasa nu e suficient de încăpătoare. Părinții stau pe marginea sălii, în timp ce copiii fac hora pe culoarul din mijlocul clasei.
Sunt și părinții puși la treabă. Împreună cu cei mici pun grâu la încolțit, pregătit anterior în castroane de lut. Apoi fac un steag al României în forma de inimă. Iar la final, în timp ce copiii flutură din steagurile inimă, cântă în cor “Noi suntem români”. Clasa vibrează și unii dintre părinți au ochii înlăcrimați.
Șezătoarea se încheie cu o surpriză a unuia dintre copii, Robert, pregătită pentru doamna învățătoare și colegii de clasa, un joc popular foarte antrenant. Sala răsună de aplauze și doamna învățătoare îi prinde pe toți copiii într-o horă de final.
Părinții scot la iveală bunătățile pregătite special pentru șezătoare. Cozonaci, plăcinte, fursecuri și chiar un chec în trei culori, exact ca steagul țării noastre. Cei mici sunt încântați și mai toți își strâng darurile să le ia acasă. Părinții sunt la fel de emoționați.
“A fost minunat! Vă mulțumim din suflet!”, îi transmite o mămică doamnei învățătoare, înainte de a pleca.
“În altă viață au fost copiii mei și acum mă bucur că sunt din nou ai mei”, răspunde zâmbind doamna învățătoare, o mare iubitoare a obiceiurilor și tradițiilor românești.
Săptămâna viitoare încep pregătirile pentru serbarea de Crăciun. Copiii vor îmbrăca încă o dată costumele populare și vor susține și un mini recital de colinde românești.