Sexul oral, mai vinovat ca fumatul pentru cancerul în gât

Fumatul, alcoolul şi, mai nou, sexul oral sunt cauzele care au dus la creşterea alarmantă a cazurilor de cancer oral. În România, a fost lansat testul care depistează boala în câteva minute.

În întreaga lume apar peste 640.000 de cazuri de cancer oral, iar în România este a treia formă de cancer ca mortalitate.

Şi cauzele bolii s-au diversificat: dacă în trecut, fumatul şi consumul de alcool erau principalele cauze, astăzi, 65% din cazurile de cancer oral sunt cauzate de virusul Papilloma- Uman (HPV), transmis cu uşurinţă prin sex oral.

Combinaţia alcool - tutun, cea mai periculoasă

Cancerul oral apare la nivelul buzelor (în general la nivelul buzei inferioare), în interiorul gurii, la nivelul amigdalelor, faringelui sau glandelor salivare. Semnele timpurii nu sunt tocmai uşor de depistat, de aceea, vizitele la dentist sunt obligatorii în cazul în care aveţi următoarele simptome: o rană la nivelul buzelor, gingiilor sau în interiorul gurii, care sângerează şi nu se vindecă, senzaţia de amorţeală la nivelul cavităţii bucale, dificultate la mestecare şi înghiţire, gustul acru în gură, dar şi modificarea vocii.

Tutunul şi consumul de alcool cresc riscul de a face cancer oral cu 15%.

"Evitaţi tutunul de mestecat sau de supt, trabucul, pipa. Dacă renunţaţi la tutun, chiar şi după mulţi ani, riscul de cancer oral se reduce semnificativ. Combinaţia alcoolului cu tutunul este şi mai periculoasă", spune dr. Magdalana Ciobanu, pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.

Riscul creşte odată cu numărul partenerilor

Cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu virusul HPV la un moment dat pe parcursul vieţii. Majoritatea tulpinilor nu sunt dăunătoare, însă câteva, printre care HPV 16, pot duce la cancer oral şi cancer de col uterin.

Au risc crescut de îmbolnăvire persoanele de peste 40 de ani, în special bărbaţii, dar şi tinerii, având în vedere "moda" sexului oral.

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au demonstrat că sexul oral provoacă mai multe cazuri de cancer în gât decât fumatul, la persoanele sub 50 de ani.

"Tinerii din ziua de astăzi preferă sexul oral, crezând că e mai puţin riscant pentru sănătate. Trebuie să ştie că o persoană care face sex oral cu şase sau mai mulţi parteneri de-a lungul vieţii are de opt ori mai multe riscuri să facă această boală decât cei care nu au întreţinut niciodată raporturi sexuale orale", atrage atenţia coordonatorul studiului, dr. Maura Gillison.

Cum nici vaccinul nu este garanţia că nu veţi face boala, vă puteţi feri doar protejându- vă la fiecare contact sexual. "Din păcate nu avem dovezi ştiinţifice care să demonstreze că vaccinul împotriva HPV pentru elevele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 13 ani are capacitatea de a proteja şi împotriva cancerului în gât", precizează prof. Gillison.

65% din cazurile de cancer oral sunt cauzate de virusul Papilloma-Uman (HPV) transmis pe cale sexuală. Numărul cazurilor de cancer în gât provocate de infecţia cu HPV a ajuns al treilea ca incidenţă în lume

INOVAŢIE

Testul care depistează cancerul în câteva minute

Tratat din timp, cancerul oral are mari şanse de vindecare. Rata de supravieţuire merge până la 80% - 90%, în cazul în care este descoperit în stadiul zero spre unu.

În România, a fost lansat în premieră testul care depistează leziunile canceroase în doar câteva minute.

Aparatul lansat de Clinica "Dent Estet" din Bucureşti conţine o cameră digitală care permite stomatologului accesul la imagini detaliate, fără durere şi fără iradierea pacientului, fiind, în acest moment, cea mai sigură metodă de depistare a leziunilor canceroase disponibilă pe piaţă.

Preţul unui test este de 150 de lei, iar repetarea procedurii este recomandată la fiecare şase luni sau cel puţin o dată pe an.