Severitatea gripelor sezoniere, mai uşor de anticipat şi combătut

Cercetătorii americani de la National Institutes of Health au elaborat un model de calcul bazat pe date statistice pentru a prognoza numărul de oameni care vor fi afectaţi de gripa sezonieră şi severitatea acesteia, anunţă www.news-medical.net.

Bazându-se pe faptul că severitatea infecţiilor cu virusul gripal este influenţată de schimbările sau mutaţiile produse de la un sezon la altul, studiul s-a bazat pe corelarea modificărilor virusului şi severitatea gripei din sezoanele gripale aparţinând intervalului 1993-2009. Modificările virusului au fost stabilite prin analizarea datelor genetice şi a celor serologice, cercetarea bazându-se cu predilecţie pe virusul H3N2, responsabil de cele mai severe sezoane gripale. Rezultatele au arătat că mai mult de 90% dintre modificări sunt date de mutaţiile proteinei hemaglutinină.

66% dintre modificări pot fi anticipate Următorul pas al cercetării a fost corelarea datelor serologice ale virusurilor izolate din emisfera sudică cu cele înregistrate mai târziu, în sezoanele gripale din emisfera nordică. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 66% dintre variaţiile în severitate înregistrate în emisfera nordică au putut fi anticipate. Dată fiind corectitudinea proiecţiilor făcute, se estimează că în perioadele următoare oamenii de ştiinţă vor putea lua măsuri mai bune pentru ca populaţia să facă faţă gripei. Selectarea corectă a vaccinurilor va fi unul dintre marile avantaje.