Adrian Severin a refuzat luni seară solicitarea şefului grupului socaliştilor europeni Martin Schultz de a demisiona. Liderii de la Bruxelles aşteptau din partea europarlamentarului român să facă acelaşi gest de onoare ca şi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul de corupţie. Severin însă se agaţă de mandatul de europarlamentar. El a renunţat însă la calitatea de membru al grupului socialist şi şi-a pierdut totodată şi funcţia de vicepreşedinte al grupului. Deocamdată, la cererea conducerii PSD, doar s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte al partidului. DNA s-a autoseziat din oficiu.
"Am convenit cu Martin Schultz să mă retrag din grupul socialiştilor până la finalizarea investigaţiilor. Nu demisionez din Parlamentul European", a declarat Severin pentru Mediafax luni seară după ce a ajuns la Bruxelles.
Martin Schultz, liderul grupului socialiştilor europeni i-a cerut lui Severin să demisioneze din PE. Severin a preferat să rămână europarlamentar dar să demisioneze din grupul socialist. Dacă nu ar fi făcut-o, ar fi fost exclus. Severin şi-a pierdut totodată şi funcţia de vicepreşedinte al grupului socialist.
Persona non-grata în Parlamentul European
După ce cotidianul britanic „Sunday Times” a dezvăluit că Adrian Severin, alături de alţi doi europarlamentari, ar fi fost de acord cu susţinerea contra cost a unui amendament în Parlamentul European, şefii grupului socialiştilor l-au convocat de urgenţă la Bruxelles, unde a dat explicaţii chiar în faţa liderului Martin Schultz.
Înainte de asta însă, viceliderul Hannes Swoboda a fost suficient de explicit: Severin este aşteptat cu demisia, aşa cum au procedat deja ceilalţi doi europarlamentari, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler.
„Cred că orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentru munca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru care e deja plătit în Parlamentul European”, a declarat Swoboda, la RFI.
El a susţinut că imaginea PE are de suferit, sugerându-i europarlamentarului român să facă ce au făcut şi ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandal: să demisioneze.
„Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar: europarlamentarul conservator austriac a demisionat deja (şi cel sloven - n.r.), deci vă daţi seama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară. În primul rând, am văzut înregistrarea video, care vorbeşte de la sine. În al doilea rând, este o criză foarte severă de imagine pentru Parlamentul European şi trebuie să facem tot ce putem pentru a corecta această imagine”, a spus Swoboda.
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/An9Yo_gyYYQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Severin se agaţă de mandatul de europarlamentar
Cazul Severin a intrat şi în atenţia conducerii PSD. Europarlamentarul acuzat de mită venise ieri pregătit să explice conducerii partidului că nu este vinovat şi că nu are de gând să demisioneze.
Într-o conferinţă de presă, organizată înaintea şedinţei Biroului Permanent al PSD, el a invocat o înscenare făcute de de jurnaliştii britanci „pe bani foarte mulţi”. „Nu sunt corupt, dar sunt o persoană incomodă”, a explicat el de la ce i se trage.
Văzând însă că nu vrea să renunţe la mandat, Victor Ponta i-a cerut înaintea şedinţei Biroului Permanent să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte.
Surse din conducerea PSD susţin că Severin va fi exclus din partid.
DNA s-a autosesizat
Mai mult, DNA a anunţat că va ancheta acest caz. "Procurorii DNA au luat act de aspectele semnalate de mass-media din România, dar şi de presa internaţională şi au decis să se sesizeze din oficiu şi să efectueze verificări privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către Adrian Severin, membru al Parlamentului European", a precizat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan într-o declaraţie pentru Agerpres.
"Orice caz de corupţie sau de semicorupţie este total inacceptabil. Nu suntem în PE ca să facem lobby." HANNES SWOBODA, vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European