INTERVIUL ZILEI. După ce am ciocnit ouăle merge o Fetească albă, iar la miel o Băbească.
Somelierul Sergiu Nedelea explică, pentru cititorii EVZ, secretele vinurilor şi cum le asociem cu mâncărurile tradiţionale pe care le vom pune pe masa de Paşti.
Evenimentul zilei: Ce fel de vin beau românii de Paşti, ce vor sau ce îşi permit? Sergiu Nedelea: Majoritatea se îndreaptă spre cele mai accesibile ca preţ. Sunt vinuri îmbuteliate sub 10 lei pe care nu le recomand, dar dacă e să ne referim la cel de retail, vorbim de sticle care costă 3-5 spre 10 euro.
De ce este asociat mielul cu vinul roşu? Este firesc, vorbim de carne destul de greu digerabilă şi e normal să vină vinul roşu să ajute. De aici această asociere.
Românii obişnuiesc să mănânce de aceste Sărbători ouă fierte, drob, cozonac, miel şi borş. Ce fel de băuturi ar trebui să bea? Deşi s-a împământenit ideia că de Paşti se bea numai vin roşu, regulile gastronomice ne ajută să ne bucurăm de festin. Astfel, la aperitive vom avea vinuri tinere, proaspete. După ce am ciocnit ouăle roşii şi am spus creştinescul "Hristos a Înviat!", vom închina un pahar de Fetească albă din valea Târnavelor sau de Frâncuşă din dulcele Cotnari. Caşul, urda, telemeaua proaspătă şi verdeţurilor le vom asocia cu o Cramposie selecţionată din Drăgaşani sau o Fetească Regală de la Recaş.
Iar la miel? Mâncărurile din miel cer multă atenţie, pentru că deşi carnea este tânără, poate cădea greu dacă nu-i aducem în sprijin o Băbească Vrânceană sau o nobilă Fetească Neagră din sudul Dunării învelit în abur, de la Vânju Mare sau din Dealul Mare.
Pentru cei mai simandicoşi ce fel de vinuri recomandaţi? Sărbătoarea aceasta te duce cu gândul către acasă, iar pe masă sunt mâncăruri tradiţionale. De aceea, eu spun că e bine să alegem vinuri româneşti în general. Cei simandicoşi pot să agreeze un cupaj, asamblaje de Fetească Neagră, Cabernet, Sauvignon şi Merlot. Există şi multe tipuri de Chardonay care au luat medalii la concursuri, Chardonnay care au stat la maturat în butoaie de stejar. Şi ca o noutate, s-au lansat la unul dintre târgurile din Bucureşti nişte vinuri de excepţie – Grasă de Cotnari vinificată în sec - pe care le poţi asocia la începutul mesei.
Desertul, cozonacul cu ce fel de vin să-l asociem? Tradiţionalului cozonac de Paşti îi vom aduce închinare cu sfânta noastră Grasă de Cotnari sau cu o Tămâioasă Românească, aurită de timp în pivniţele de la Pietroasa.
Care sunt temperaturile de servire ale vinurilor? Vinurile albe între 7– 11 grade Celsius. Un roze cam în aceeaşi zonă. Vinul roşu tânăr trebuie să aibă între 15 – 16 grade, iar vinul roşu puţin mai vârstnic, de peste 4-5 ani – 17 – 18 grade. Vinurile dulci se beau mai reci, 8 – 10 grade.
Există vreo legătură între şampanie şi Paşti? Din câte ştiu eu, nu există niciun fel de legătură.
- "După perioada de post şi smerenie, vinul apare pentru a celebra Sfintele Paşti. Alături de ouăle roşii şi preparatele din miel este elementul care dă definiţie sărbătorilor".
"Fără vin la borşul de miel"Merge whisky-ul cu drob şi ouă, face digestia mai bună o ţuică sau o palincă? În niciun caz. Când vorbim de masă, îmi îndrept atenţia către vin, iar aici avem câteva coordonate foarte clare. Însă, de exemplu, la borşul de miel nu se recomandă vin, unii mai îndrăznesc cu câte o ţuică dar, din păcate, anihilează papilele gustative. Şi dacă e fierbinte, mai vine şi un ardei iute, simţurile sunt obturate şi nu ne mai bucurăm de celelate preparate. Ce vin beţi de Paşte? Fetească Neagră la preparatul de bază, o Grasă de Cotnari vinificată în sec şi Grasă de Cotnari vinificată în dulce, bună la desert.
- 18 lei e preţul aproximativ de la care porneşte o sticlă de vin românesc de calitate medie
CARTE DE VIZITĂ Sergiu Nedelea, someiier
- Ambasador al somelierilor europeni în România din 2011.
- Preşedinte al Asociaţiei Someiierilor din România - 2010.
- Cavaler al Ordinului European în domeniul vinului- 2007.
- Formator şi evaluator (somelier, bucătar, ospătar) din 2008 şi specialist în "industria ospitalităţii" din 1990.