Reprezentanţii UNESCO şi ai Reţelei Geoparcurilor Internaţionale au reconfirmat oficial, pentru următorii patru ani, statutul de ,,sit internaţional” pentru Geoparcul Dinozaurilor din Haţeg
Reprezentanţii UNESCO şi ai Reţelei Geoparcurilor Internaţionale au reconfirmat oficial, pentru următorii patru ani, statutul de ,,sit internaţional” pentru Geoparcul Dinozaurilor din Haţeg. Concret, Geoparcul a primit „cartonaşul verde” şi recunoaşterea oficială de membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO.
În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi „cartonaş verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoaştere ca sit UNESCO, „cartonaş galben”, reprezentând o perioadă de graţie de 2 ani pentru remedierea lipsurilor, sau „cartonaş roşu”, care înseamnă pierderea statutului UNESCO. Recunoaşterea oficială vine în urma verificărilor pe teren efectuate în vara anului trecut. Conform statutului Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerinţele de păstrare a acestei importante recunoaşteri internaţionale. Este vorba despre doi care au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplinite condiţiile de păstrare a statutului UNESCO. Cei doi specialiști sunt Klaus George, membru al Rețelei Europene a Geoparcurilor şi Jianping Zhang, membru al Grupului Executiv al Rețelei Globale a Geoparcurilor. ,,Vreme de patru zile, aceștia au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, ei au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, precum şi a unor recomandări, care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor”, au informat reprezentaţii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.
În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO, prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti.
Judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi care se constituie în părți ale programelor UNESCO. Tot în acest județ trăiesc şi două persoane care deţin titlul de ,,Tezaur Uman Viu”. Pe lângă Geoparc, în judeţul Hunedoara mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat - Rezervaţie a Biosferei precum şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Iar taragotistul Pera Bulz şi profesorul Mircea Lac sunt cei doi deţinători ai titlului de ,,Tezaur Uman Viu”.
Geoparcul Dinozaurilor cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. ,,Dinozaurii pitici” descoperiţi în Haţeg, inclusiv celebrul ,,Balaur bondoc” sunt unici în lume, iar importanţa lor ştiinţifică precum şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile unor cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, precum și ale unor mamifere primitive, contemporane cu dinozauriii. Dar și a lui Hatzegopteryx, o reptilă zburătoare de dimensiuni gigantice.