Sentințe diferite pentru șoferii acuzați de aceeași faptă - conducerea agresivă

Justiție. Sursa foto: dreamstime.com

După modificările aduse Codului Rutier, șoferii care manifestă o manieră agresivă de a conduce riscă amenzi între 580 - 725 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Dar instanțele românești au pronunțat și primele sentințe în acest caz,, însă acestea sunt foarte diferite, pentru aceleași fapte.

Modificările aduse Codului Rutier au intrat în vigoare în luna februarie și prevăd ca în cazul în care șoferii conduc agresiv, aceștia să fie sancționați cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce o mașină pe drumurile publice.

Judecătoria Roșiorii de Vede, sentință în cazul unui șofer agresiv

Două astfel de dosare au fost judecate la Judecătoria Roșiorii de Vede, Teleorman. Șoferul în cauză a motivat în instanță că fusese provocat de un altul, și care i-a adresat cuvinte jignitoare, „iar aceste aspecte nu au fost consemnate în procesul-verbal de contravenţie“, a acuzat conducătorul auto.

Totuși, Judecătoria Roșiorii de Vede a dispus menținerea procesul verbal de contravenție prin care inculpatului i-a fost suspendat dreptul de a conduce, instanța arătând că fapta există și că procesul-verbal în cauză este unul eminamente legal.

Sentință diferită la Judecătoria Târgu-Neamț într-un caz similar

Pe de altă parte, într-un proces similar, aflat pe rolul Judecătoriei Târgu-Neamț, un șofer fusese amendat pentru conducere agresivă, dat fiind că acesta s-ar fi implicat într-o „hârjoneală“ cu polițiștii locali și apoi a plecat în „derapaj controlat în vederea rotirii autoturismului“.

Acesta a reușit să obțină o anulare a procesului-verbal de contravenție, el demonstrând prin probe video că mașina sa  „nu s-a rotit, ci a luat un viraj chiar lung, pentru a se încadra pe banda de mers din parcare pentru a părăsi parcarea“, dar și că manevra respectivă nu este specifică unei conduceri agresive.

Sancțiunea Poliției a fost anulată

Astfel, Judecătoria Târgu-Neamț a hotărât să anuleze sancțiunea acordată anterior de Poliție, dat fiind că înregistrările de pe camerele de supraveghere au arătat că șoferul nu poate fi acuzat de o astfel de faptă.

„Din înregistrarea video depusă la dosarul cauzei se observă că autoturismul de culoare închisă care a fost oprit lângă autospeciala Poliției (care avea semnalele luminoase în funcțiune), a traversat parcarea şi efectuând un viraj s-a încadrat pe drumul public. Niciun element din traseul parcurs de respectivul autovehicul nu indică un comportament agresiv.

Instanța are în vedere şi împrejurarea că, deşi s-a menționat că a fost înregistrat evenimentul cu bodycam (cameră video pe corp – n.a.), această înregistrare nu a fost depusă la dosarul cauzei, astfel încât instanța nu poate reține o altă situație de fapt decât cea care rezultă din imaginile surprinse de camerele aparținând Primăriei orașului Târgu-Neamț“, este motivat în sentința Judecătoriei Târgu-Neamț.

Un șofer se judecă cu Poliția din pricina mașinii sale sport

Într-un al treilea dosar, șoferul unei mașini sport Ferrari se judecă cu Poliția, pe motiv că acesta ar fi condus agresiv, mai exact că autoturismul său ar fi prea zgomotos. Șoferul se apără și spune că bolidul său nu deranjează restul participanților la trafic.

„Autovehiculul, fiind dotat cu cutie de viteză automată, la trecerea dintr-o viteză superioară la una inferioară, scoate sunete care pot fi asimilate unui zgomot de motor accelerat, însă nu de natură a stânjeni persoanele aflate în imediata apropiere a vehiculului“, a motivat șoferul posesor de Ferrari, conform Adevărul.ro.