Senatul şi guvernul se bat în legi paralele ale educaţiei
- Adam Popescu
- 3 noiembrie 2010, 12:54
Opoziţia şi puterea se ambiţionează să aducă săptămâna viitoare în faza finală în parlament două legi ale educaţiei care se bat cap în cap. În timp ce guvernul a declanşat procedura angajării răspunderii pe o formă a legii, senatorii opoziţiei trag tare în comisia de specialitate să termine varianta pe care o aveau în lucru şi să o voteze înaintea adoptării propiectului lui Emil Boc.
Haosul pe legea educaţiei a provocat astăzi un nou scandal la Senat. Bătălia din Senat Andronescu-Hărdău Cearta dintre PDL-UDMR pe de o parte, PSD şi PNL de cealaltă a început după ce opoziţia a insistat să dezbată în două zile peste 200 de articole de lege pe care le-a tergiversat în ultimele patru luni. ËSă încercăm să îmbunătăţim acest simulacru de lege pe care guvernul şi-a asumat răspundereaË, a cerut fostul ministru PSD al educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţinută de liberali.
ËLegea educaţiei naţionale este antrenată într-un joc politic de imagine, aspect care modifică radical capacitatea de lucru a senatorilor din opoziţie care anunţă, triumfalist, reluarea dezbaterilor şi finalizarea raportului pe celelalte două treimi din lege în mai puţin de 10 zile, în absenţa senatorilor din coaliţieË, a ripostat preşedintele comisiei, PDL-istul Mihail Hărdău, a cărui absenţă nu a încurcat însă deloc planurile opoziţiei. Cu 6 din cei 11 membri ai comisiei, PSD şi PNL ameninţă că vor finaliza până săptămâna viitoare legea proprie fără a avea nevoie de Hărdău, chiar dacă acesta susţine că demersul lor ar încălca regulamentul Senatului. Două legi divergente pentru acelaşi domeniu De altfel, dacă din iunie până în octombrie senatorii nu discutaseră decât o treime din cele 331 de articole ale legii, după angajarea răspunderii proiectul a intrat în viteză şi la Senat. Membrii comisiei mai aveau astăzi de analizat aproape 100 de articole, după ce ieri, în lipsa reprezentanţilor puterii, opoziţia a finalizat inclusiv articolul 243. Planul PSD-PNL ar fi să ajungă cu legea în plenul Senatului, care este şi cameră decizională, spătămâna viitoare. ËNoi avem majoritate în comisie, putem da raportul şi fără domnul Hărdău. Săptămâna viitoare putem avea raportul în plenË, estima astăzi Olguţa Vasilescu, de la PSD. Un astfel de scenariu dus până la capăt ar însemna o nouă premieră: existenţa a două legi paralele complet divergente care ies simultan din parlament. Una a guvernului, care include printre altele studiul geografiei şi istoriei în limbile minorităţilor şi trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, alta modificată drastic în parlament, întrucât în acest stadiu executivul nu a avut baza legală pentru a-şi mai retrage proiectul iniţial trimis anul trecut legislativului. Rezolvarea ar rămâne în mâna Curţii Constituţionale, însă nu poate veni înaintea rezultatului moţiunii de cenzură. Astfel, deşi Curtea se pronunţă astăzi pe sesizarea lui Mircea Geoană, răspunsul în această etapă vizează doar existenţa sau non-existenţa unui conflict instituţional între parlament şi guvern, fără a putea opri angajarea răspunderii. Fiecare din cele două legi poate fi însă contestată la Curte înainte de promulgare.