Senatorii au aprobat astăzi, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă prin care partidele îşi vor putea subînchiria sediile luate cu chirie de la autorităţile locale, propriilor parlamentari, pentru birouri. Banii publici decontanţi de la parlament pentru birourile uninominalilor vor ajunge în acest fel să susţină legal sediile de partid din teritoru.
Reţeta finanţării sediilor de partid, indirect, pe bani publici, sub paravanul deconturilor pentru birourile parlamentare, practică la care au recurs fără probleme până acum puninominalii, indiferent de culoare politică, ar intra astfel în legalitate. Ideea pusă pe hârtie de deputaţi din mai toate partidele - Victor Paul Dobre (PNL), Mircea duşa (PSD), Mircea Toader (PDL), a fost îmbrăţişată la unison în Senat. Singurul amendament a fost ca aceste spaţii să poată fi subînchiriate numai cu acordul proprietarului şi numai în cazul în care contractul de închiriere nu prevede o interdicţie expresă referitoare la subînchiriere. Decizia finală se va lua în Camera Deputaţilor, semnalul din Senat fiind însă unul de consens politic, cu atât mai mult cu cât noua lege ar aduce, pe timp de criză, bani publici în toate partidele parlamentare. O analiză recentă a EVZ în privinţa finanţării obscure prin intermediul Senatului a sediilor, pentru care partidele ar trebui să scoată bani privaţi, arată că reţeta este aplicată de nume grele. Pe lista "chiriaşilor" la propriul partid apar şeful Senatului, Mircea Geoană, PDL-iştii Vasile Blaga şi Radu Berceanu, dar şi liderul PNL, Crin Antonescu. "Mai toţi avem cabinete parlamentare în sedii de partid", admitea Berceanu.
Sumele încasate numai în primul an şi jumătate de mandat de senatorii care au luat bani de chirie şi/sau materiale de întreţinere pentru birourile deschise de fapt în sediile partidelor, gratis, ajung la 1.780.000 de lei.