SENATUL EVZ: Saptamana bufonilor politici

Sorin Ionita: "Dupa o competitie mai acerba ca oricand, sa iasa la rampa premiantii in costum de Arlecchinooo!"

Doamnelooor si domnilooor, fiti gata, pentru ca urmeaza premiile saptamanii pentru teatru absurd in politica romaneascaaa! Dupa o competitie mai acerba ca oricand, sa iasa la rampa premiantii in costum de Arlecchinooo!

Zmeura de aur se decerneaza magna cum laude Partidului Conservatooor, pentru ideea de a depune motiune in parlament ca sa o demita pe Monica Macovei, fiindca aceasta ar fi strecurat niste abuzuri contra drepturilor omului in ordonanta de guvern din decembrie, care s-a dovedit mai apoi ca nu prea erau abuzuri, si ca oricum nu le-a strecurat ea, ci erau in lege de prin 2002-2003, puse acolo de fosta ministra a justitiei, Rodica Stanoiu, care tocmai a fost primita zilele astea cu bratele deschise in Partidul Conservatooor!

Romania e o tara conspirationista, care nu crede in coincidente sau in glume care ar veni de la conservatori, fiind acesta un partid sobru si crispat, unde nu se face umor, decat cel mult involuntar.

Deci, toti intr-un glas, de trei ori ura pentru bijuteria de management politic a PC, nu oricine reuseste asemenea bucle logice pe metru patrat, sa traiasca nasul Voiculescu si sa daruiasca masa cu un megawatt-doi, ca are de undeee!

Zmeura de argint se acorda lui Radu Stroe, sef demisionar al Secretariatului General al Guvernului, institutia raspunzatoare de buna organizare a sedintelor executivului, care a iesit in public sa se planga de proasta organizare a acestor sedinte, de supraincarcarea cu documente si de faptul ca ministrii nu apuca sa le citeasca, votand ca fraierii fara sa stie ce, fapt pentru care vinovat se pare ca este chiar un oarecare sef al Secretariatului General, care pastoreste acest proceees! Si care de o saptamana o tine langa in conferinte de presa, comentand aiurea ordonanta pomenita mai sus, evident fara sa stie ce este in ea, la mai bine de o luna dupa ce a fost adoptata in sedinta de guvern organizata tot de el.

Aplauze deci, va rog, pentru eleganta traiectorie descrisa de piciorul stang al dlui Stroe, tintind exact in piciorul sau drept, si strigarea propriului esec in piata publica, fiindca nu este el mai rau ca altii, dar macar a avut onestitatea s-o spunaaa!

Acuma se poate intoarce linistit de unde a venit, anume la Comisia SRI a Camerei, ca sa apere in continuare de acolo drepturile omului, impotriva unor capcauni ca Macovei, care sunt pe lista neagra a Comisiei UE, de cate abuzuri impotriva cetatenilor corupti a comiiis!

In fine, zmeura de bronz se acorda aliantei de conjunctura PSD-PNL (ma rog, sunt mai multi, PRM, PC, dar nu ne-a ajuns bronzul), pentru ideea de a modifica legea referendumului prin coborarea pragului de aprobare la jumatate din cei care se prezinta la vot, ca sa-l demita mai usor pe Basescuuu!

Altfel spus, la o zi dupa ce au zis ca presedintele are tendinte autoritariste si incepe sa semene cu Lukasenko, s-au apucat sa construiasca un "referendum soft", care este chiar instrumentul preferat al tuturor liderilor autoritari de pe glob, prin care ei submineaza parlamentele apeland direct la popooor! Si i-au trimis la televizor pe Iliescu, Vanghelie si Crin Antonescu, ale caror principale calitati sunt tupeul si aplombul verbal, lipsindu-le doar un fes in dungi cu elice in varf, ca sa sustina intr-o singura fraza ambele idei, aflate in perfecta contradictieee!

Sa vina consultantul american Weber, sau cum il cheama, cu manualul de Politica Comparata de anul I, ca sa le explice premiantilor ca aicea ai de ales - ori vrei democratie indirecta (parlament puternic), ori vrei una directa (acces usor la referendum), dar cu riscul ca, daca n-ai istoria si institutiile Elvetiei, Basescu sau alt presedinte de dupa el sa poata folosi arma referendumului exact ca in America de Sud, adica drept alternativa la legislativ si partide.

Ori una, ori alta, dar amandoua deodata nu se poateee! Adica fix ce spunea PSD anul trecut, cand presedintele cerea referendum mai lesne de convocat, iar Iorgovan zicea ca nu e bine, ca democratia inseamna stabilitatea institutiilor alese si bla-bla-bla (corect), dar uite ca intre timp partidele au pierdut firul ideii.

Hai baieti, un mic efort de concentrare, ca nu e asa greu, stiu ca prioritatea zilele astea e sa va dati pumni in freza, iar creierul iese zdruncinat din acest exercitiu, dar amintiti-va macar zicala aia veche: ai grija ce dorinta iti pui, ca s-ar putea sa se indeplineascaaa!