SENATUL EVZ: Adevarata provocare

Rodica Culcer: "Printre maximele emise de strategul politic Arthur Finkelstein se numara si cea potrivit careia intre un politician prost si unul corupt poporul il va alege pe cel corupt."

Sa trecem peste cinismul asertiunii si nici sa nu zabovim prea mult intrebandu-ne daca Ion Iliescu o citise inainte de a-l califica pe Mircea Geoana drept „prostanac”.  In perspectiva referendumului de la 19 mai, propun doar sa ne intrebam „ce va alege poporul daca sustinatorul temei luptei anticoruptie nu e prost?”.

Multe se pot spune si s-au spus despre Traian Basescu, dar nimeni nu l-a acuzat de prostie. Putem chiar suspecta ca, in adancul sufletului, toti adversarii presedintelui ales se tem de fapt de inteligenta acestuia. Ma intreb cati ar accepta o confruntare televizata cu el, la o ora de maxima audienta, fara protectia comisiei parlamentare care sa-i limiteze drastic posibilitatea de exprimare.

 Parafrazandu-l pe Finkelstein, putem sa ne intrebam: „Intre doi politicieni mai mult sau mai putin corupti, poporul il va alege pe cel prost sau pe cel destept?”.

Sa revenim insa la lupta anticoruptie, o tema generoasa si bine aleasa, la care romanii sunt receptivi acum mai mult decat inainte pentru ca, dupa 17 ani de tranzitie, au inteles ca saracia si lipsa de perspective se datoreaza in primul rand coruptiei, slabiciunii statului de drept si controlului politic asupra resurselor. Dar poate lupta anticoruptie deveni vreodata mai mult decat o tema de campanie? Aceasta este intrebarea!

Fortele politice pe care se bazeaza Traian Basescu sunt destul de putin numeroase, si nu stim exact cati din politicienii PD si PLD sunt cu adevarat fanatici ai luptei anticoruptie.

Monica Macovei era si a ramas, dar ea nu este politician. Cu instinctul politic ce-l caracterizeaza, Traian Basescu a ales sa joace cartea poporului si a populismului. De fapt, alta carte nici nu i-a mai ramas.

O campanie populista centrata pe un lider justitiar comporta insa si o serie de riscuri pentru democratie. Ea nu se va purta doar cu argumente rationale, ci va miza mult pe emotii, cum fac de altfel si adversarii presedintelui ales atunci cand invoca nevoia de liniste si ii imputa diferite slabiciuni de caracter.

Recursul la emotii este insa nociv pentru democratie, iar consultarea populara este o arma cu doua taisuri, care plaseaza intr-un plan secund decizia informata, rationala. Ganditi-va care ar fi rezultatul unui referendum asupra reintroducerii pedepsei capitale. Nu este asadar niciun motiv de mandrie pentru politicieni ca ne-au adus in acest punct. 

Sa presupunem ca Traian Basescu revine in functie dupa referendum. Ce se va intampla atunci cu marea tema a luptei anticoruptie? Alegatorii risca sa constate ca nu-i vor fi dat lui Traian Basescu decat posibilitatea de a-si exercita dreptul la libera exprimare dintr-o pozitie de autoritate.

Presedintele ales poate sa se bazeze pe popor ca sa revina la Cotroceni, dar nu-l poate implica in exercitarea functiei si onorarea promisiunilor.

Pentru aceasta are nevoie de colaborarea politicienilor, a administratiei si a magistratilor. Or, in institutii, in administratie si in randul magistratilor vointa de reforma este la fel de slaba ca si in randul politicienilor. Laura Kovesi si Daniel Morar au ramas in functie doar in virtutea presiunilor internationale.

De fapt, lupta in jurul supravietuirii politice a lui Traian Basescu ar trebui sa deschida o dezbatere ampla asupra necesitatii unor schimbari mult mai profunde si mai greu de realizat in sistemul nostru politico-administrativ, judiciar si economic.

Am putea spune chiar ca sunt schimbari imposibil de realizat doar prin discurs, fara coagularea unei aliante politice importante. Va putea oare Traian Basescu s-o construiasca? In tot cazul, el nu va putea castiga un al doilea mandat doar rostind adevaruri incomode pentru unii politicieni si oameni de afaceri.

Nu stiu daca presedintele ales se gandeste la aceste probleme si nici daca are o strategie pe termen lung, un proiect de societate (cum spun francezii).

Stiu doar ca este un supravietuitor inteligent, un om politic care a stiut sa se reinventeze in pas cu cerintele marilor momente istorice pe masura ce le-a inteles. Un lider insa trebuie sa aiba viziune si solutii. Aceasta este, de fapt, marea provocare a lui Traian Basescu, daca ramane presedinte.