Senatul a respins proiectul care interzicea numirea în cadrul CCR a judecătorilor care au făcut parte dintr-un partid politic

Senatul a respins o iniţiativă legislativă prin care persoanele care au făcut parte dintr-un partid politic să nu mai poată ocupa funcţia de membru al Curţii Constituţionale a României (CCR), transmite Agerpres.

Iniţiativa legislativă a senatorilor Gabriel Mutu (PSD) şi Iulian Urban (independent, afiliat grupului PDL) fusese adoptată tacit de Camera Deputaţilor, însă, ca for decizional, Senatul a respins-o cu 43 de voturi împotrivă, 30 pentru şi 4 abţineri.

Propunerea legislativă prevedea ca pentru ocuparea funcţiei de membru al Curţii Constituţionale candidaţii să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu au fost membri ai vreunui partid politic. Iniţiatorii îşi motivează propunerea legislativă prin faptul că, din cauza calităţii de membri de partid deţinute la un moment dat de actuali judecători ai Curţii Constituţionale, aceştia au fost etichetaţi ca şantajabili, când au luat decizii importante.

"După cum s-a dovedit în ultimii 18 ani de funcţionare a Curţii Constituţionale din România, membrii acestui for care au făcut parte în trecut din partide politice au fost stigmatizaţi, fiind etichetaţi ca şantajabili de către foştii colegi de partid, în momentele luării deciziilor importante", îşi justifică iniţiatorii propunerea, care a fost făcută înainte de evenimentele din vara trecută, care au culminat cu referendumul de demitere al preşedintelui Traian Băsescu.

Comisia juridică s-a opus. Nu e imoral să fii om politic, spun senatorii Textul de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale primise raport de respingere şi de la Comisia juridică a Senatului, confirmat de plen. În raport, comisia a arătat că interdicţia propusă încalcă prevederile Constituţiei, pentru că restrânge exerciţiul unor drepturi sau libertăţi, aducând atingere dreptului persoanei de a accede în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.  "Instituirea interdicţiei ca o persoană care a făcut parte dintr-un partid politic să poată ocupa vreodată funcţia de judecător la Curtea Constituţională, indiferent cât de mult timp a trecut de când nu mai este membru al acelui partid, este excesivă, fără a putea fi explicată rezonabil", susţine Comisia juridică a Senatului.

De asemenea, raportul comisiei sesizate în fond invocă şi faptul că o mare parte dintre jurişti sunt şi oameni politici. "Prin legiferarea acestei interdicţii cu caracter permanent s-ar crea o aparenţă de imoralitate sau ilegalitate în ceea ce priveşte apartenenţa la un partid politic", îşi mai motivează comisia raportul de respingere a iniţiativei legislative.

Şi fostul Guvern Boc emisese punct de vedere negativ pentru această iniţiativă legislativă de modificare a Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale.