După ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională prevederea dintr-o Ordonanță de Guvern, prin care amenzile aplicate în timpul stării de urgență au fost majorate substanțial, Senatul României a legiferat întreaga situația.
Astfel, senatorii au votat un proiect de lege care a fost inițiat de Victor Ponta, președintele Pro România, Călin Popescu Tăriceanu - președintele ALDE și senatorul UDMR Cseke Attila Zoltan, prin care toate amenzile aplicate în timpul stării de urgență sunt aplicate de drept. Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi pentru și 39 împotrivă, acestea fiind ale senatorilor PNL.
”În contextul actual suntem în situația în care cei peste 300.000 de români, care au fost sancționați contravențional în baza OUG 1/1999, se pot adresa instanțelor de judecată pentru anularea amenzilor. O asemenea situație ar duce la blocarea totală a sistemului de justiție, iar în contextul de sănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului Covid 19”, se arată în expunerea de motive.
Legea adoptată de Senatul României are șase articole. Primul articol prevede că procesele verbale de contravenție emise în temeiul articolului 28 din Ordonanța de Urgență 1/1999, privind regimul stării de urgență, se declară nule. De asemene, amenzile care au fost aplicate ”în temeiul proceselor verbale prevăzute la art. 1 și care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori, se restituie la cerere.
Persoanele care nu au achitat amenzile vor fi scutite de la plata acestora. ”Pentru amenzile care nu a fost achitate, în tot sau în parte, în baza proceselor verbale la art. 1, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite”, se arată la articolul 3. Mai mult, persoanele de la articolul trei, care nu au achitat amenzile, nici nu vor mai fi obligate să achite cuantumul acestora”.
Senatorii au impus și o excepție de la lege, care se aplică unor anumite de categorii de persoane care au fost amendate contravențional. ”Prevederile articolului 1 nu se aplică proceselor verbale prin care s-au impus sancțiuni privind încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și linișltii publice”, se arată la articolul 5, din legea adoptată de Senat.
Prezenta lege va fi discutată și Camera Deputaților după care va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.