Toate competențele acestei secții vor fi preluate de Parchetele obișnuite. Toate posturile vor fi preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a devenit istorie. Senatul a votat astăzi desființarea instituției. Proiectul de lege a primit 86 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă și o abținere.
Competenţele acestei secții vor fi transferate la Parchetele obişnuite, iar cauzele care vizează magistrați vor fi instrumentate de procurori desemnaţi în mod special.
Dosarele și posturile vor fi transferate
Toate posturile care au existat în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii", prevede proiectul de lege.
Un singur amendament acceptat
Un singur amendament la proiectul de lege a fost și acceptat. El a fost propus de membrii PNL, PSD şi UDMR din comisia juridică. Acesta se referă ca eliminarea magistraților asistenți din textul de lege care prevede cine are competența să cerceteze infracțiunile ai căror suspecți sunt procurorii sau judecătorii.
„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale“, se arată în amendamentul adoptat de Senat.
Amendamentele senatorilor USR şi AUR au fost respinse. Printre acestea se număra solicitarea ca procurorul care anchetează cauze în care sunt implicați magistrați să nu mai instrumenteze și alte dosare. De asemenea s-a mai cerut ca interviurile cu procurorii aleși să cerceteze magistrați să fie făcute publice.