BANI PUBLICI. Un ordin controversat al ministrului Adriean Videanu alimentează conturile avocaţilor de partid.
Deşi are jurişti proprii, compania naţională Electrica, condusă de vicepreşedintele PDL Dâmboviţa Ioan Folescu, a încheiat un contract fără licitaţie cu casa de avocatură a senatorului PDL Mircea Andrei. Preţul: 200.000 de euro.
Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice a fost dată în judecată în urmă cu un an de patru foşti directori care solicită daune de aproximativ 800.000 de euro pe motiv că au fost concediaţi abuziv, din ordinul direct al ministrului Adriean Videanu. Chiar dacă, iniţial, interesele Electrica au fost reprezentate în faţa judecătorilor de juriştii companiei, câteva luni mai târziu a intrat pe fir casa de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii”.
Înfiinţat de senatorul PDL Mircea Andrei, cabinetul juriştilor este remunerat de Electrica pentru fiecare oră în care îşi oferă serviciile. Sursele EVZ susţin că cele patru dosare au fost amânate de mai multe ori, până acum chiar la cererea casei „Mircea Andrei şi Asociaţii”, ceea ce a dus la creşterea numărului de ore plătite de compania de stat. În paralel, Electrica plăteşte şi salariile angajaţilor propriii din departamentul juridic.
Ioan Folescu, director al Electrica şi coleg de partid cu Mircea Andrei, spune că societatea a apelat la serviciile casei de avocatură pentru că juriştii din subordinea sa sunt depăşiţi de situaţie. Oficial, Electrica a comunicat EVZ: „Având în vedere că, în prima instanţă, soluţia a fost favorabilă pentru trei dintre cei patru directori revocaţi, conducerea a considerat oportun să fie reprezentată în aceste litigii de o societate de avocaţi cu experienţă în domeniu”.
Andrei: „Nicio legătură”
Contractul de asistenţă dintre Electrica şi cabinetul senatorului PDL a fost semnat pe 13 mai 2009. Mircea Andrei susţine că la data la care a fost parafat contractul cu Electrica renunţase la orice implicare în activitatea casei sale de avocatură.
„N-am nicio legătură cu acest litigiu. Am cesionat acţiunile pe care le aveam la cabinetul de avocatură foştilor mei parteneri. Singurul lucru care mă mai leagă de ei este numele casei de avo catură. I-am lăsat să-l folosească în continuare pentru că e vorba de notorietatea pe care o are în domeniu. Ei îşi văd de treaba lor, au contracte de asistenţă cu diferite companii - de stat sau private - fără ca asta să mă implice pe mine în vreun fel. De altfel, eu nu mi-am mai exercitat calitatea de avocat de când am devenit senator”, susţine Andrei.
El şi-a câştigat mandatul de parlamentar într-un colegiu din Dâmboviţa, unde vicepreşedinte al organizaţiei PDL e chiar Ioan Folescu, directorul general al Electrica.
LITIGIU SCUMP
Contract de „200.000 de euro, parcă”
Directorul Electrica, Ioan Folescu, admite că nu e străin de avocatul-senator, dar susţine că „acest detaliu e nesemnificativ”: „Da, îl ştiu şi pe domnul Mircea Andrei, aşa cum îl ştiu şi pe domnul Şova (n.r. - senator PSD), a cărui casă de avo catură are de asemenea contract cu Electrica. Nu are nicio re levanţă, avem avocaţi şi de la un partid, şi de la altul. Nu eu decid pe cine să luăm sau câţi bani să le dăm”.
Folescu arată că externalizarea serviciilor de asistenţă juridică e o practică des întâlnită în companiile mari. El explică situaţia prin gradul major de complexitate a litigiilor. „Electrica are şapte societăţi în subordine, peste 15.000 de angajaţi şi, implicit, fel de fel de probleme de natură juridică. Sunt chestiuni foarte importante care depăşesc capacitatea celor doi jurişti pe care îi am eu aici. Avem mai multe case de avocatură pentru că nu ne jucăm aici, avem nevoie de profesionişti”, a adăugat directorul Electrica.
Când vine vorba despre suma plătită casei de avocatură „Mircea Andrei şi Asociaţii”, Folescu devine ezitant: „Nici nu mai ştiu cât e contractul. 200.000 de euro parcă, dar nu sunt sigur”.
Biroul de presă al Electrica răspunde vag: „Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de un an. În funcţie de serviciile juridice solictitate de societate, valoarea fiecărui serviciu este calculată prin produsul dintre valoarea tarifului orar înmulţit cu numărul efectiv de ore prestate” .
„Da, îl ştiu şi pe domnul Mircea Andrei. (...) Nici nu mai ştiu cât e contractul. 200.000 de euro parcă, dar nu sunt sigur.“, OAN FOLESCU, director general Electrica
PARTENERUL SENATORULUI
Avocaţii invocă „secretul profesional”
Tudor Pop, avocatul directorilor care au dat în judecată Electrica, susţine că adversarii şi-au schimbat „garda” pe parcursul procesului, după ce în trei dintre cazuri instanţa a dat dreptate „demişilor”. „Iniţial, Electrica a fost reprezentată de juriştii companiei, apoi s-a prezentat cineva de la Mircea Andrei”, ne-a declarat avocatul Tudor Pop de la „Gorghiu şi Asociaţii” - casa de avocatură a deputatei PNL Alina Gorghiu.
Liviu Togan de la „Mircea Andrei şi Asociaţii” supervizează apărarea Electrica. Invocând „secretul profesional”, Togan nu detaliază modul prin care cabinetul de avocatură a ajuns să apere interesele companiei de stat, dar susţine că „Mircea Andrei şi Asociaţii” au preluat cele patru cazuri în decembrie 2009. Togan e unul dintre oamenii de bază ai cabinetului „Mircea Andrei şi Asociaţii” şi colaboratorul cel mai apropiat al actualului senator.
În octombrie 2004, Andrei i-a cesionat lui Togan o parte din acţiunile pe care le avea la firma Bo-Na Co ’95, în care îi avusese ca asociaţi pe controversatul Sorin Roşca Stănescu, fost director al ziarului „Ziua”, pe fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (acuzat că şi-a înscenat furtul propriei maşini), şi pe fiul primarului din Snagov.
CLIENŢII LUI ANDREI
Angajat de Vîntu
Mircea Andrei i-a apărat în faţa judecătorilor pe foştii ofiţeri SRI Prahova Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, acuzaţi de luare de mită, dar şi pe evazionistul Paul Petre Ţârdea. A prestat şi pentru firmele tandemului Sorin Ovidiu Vîntu - sindicalistul Liviu Luca: Petromservice (PSV Company), Giurgiu Nav şi Geoasset.
„Nu-s prieten cu Vîntu. Pe Liviu Luca îl ştiu de mai mult timp, cu el am o relaţie mai apropiată şi aşa am ajuns să ofer asistenţă juridică Petromservice”, susţine senatorul PDL. Andrei a reprezentat şi grupul UTI - campion al contractelor pe bani publici.