Senatorul Găină, derutat de moţiuni

Un senator PSD, pe numele său Mihăiţă Găină, a semnat moţiunea simplă pe agricultură depusă de social-democraţi la Camera Deputaţilor. Acest fapt este contrar regulamentului care prevede ca moţiunile simple sunt iniţiate fie de senatori, fie de deputaţi.

Senatorul Găină reprezintă PSD în judeţul Ialomiţa şi este la primul mandat. El şi-a recunoscut semnătura şi o justifică prin necunoaşterea prevederilor regulamentului Camerei Deputaţilor.

Întrebat de ce a semnat moţiunea simplă senatorul Găină a răspuns sigur pe el: "Am semnat pentru ce semnează orice membru PSD nemulţumit de activitatea guvernului şi în speţă de activitatea ministrului agriculturii. Dar acum, că ministru nu mai …". Senatorul Găină a explicat că el a semnat pentru demiterea fostului ministru al agriculturii, Mihai Dumitru, moţiunea fiind iniţiată înainte de remanierea guvernului.

Întrebat dacă ştia că, în calitate de senator, regulamentul nu-i permite să semneze o moţiune iniţiată la Camera Deputaţilor, Mihăiţă Găină a reacţionat derutat. "De ce să nu am dreptul?", a răspuns mirat cu o întrebare. El a precizat că nimeni de la Camera Deputaţilor nu i-a a atras atenţia asupra acestui fapt atunci când a semnat moţiunea.

Semnătura senatorului PSD pe moţiunea deputaţilor nu a fost observată decât ieri. Nici liderul deputaţilor social-democraţilor nu a remarcat-o atunci când a verificat tabelul înaintea depunerii, nici secretariatul general al Camerei unde a fost înregistrată. Şeful deputaţilor PSD Mircea Duşa spune că faptul că un senator a semnat o moţiune de la Cameră nu are relevanţă pentru că tabelul conţine suficiente semnături. "Am verificat lista înainte să o depunem. Greşeala a apărut că atunci când s-au strâns semnăturile a fost o şedinţă comună dar a fost o şedinţă comună a senatatorilo şi deputaţilor PSD", a explicat Duşa, proaspăt ales lider al deputaţilor PSD în locul lui Viorel Hrebenciuc.

Abia ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a reclamat această inadvertenţă din tabelul de semnături.

Semnătura senatorului nu a afectează lista de susţinere a moţiunii. Regulamentul prevede un minim de 50 de deputaţi pentru depunerea unei moţiuni. Moţiunea PSD a fost semnată de 80 de deputaţi. Şi un senator.