Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir acuză parlamentarii USR că susțin interese contrare României. El face referire la controversele din Parlament legate adoptarea unui proiecrt de lege care să permită construcția unor hidrocentrale în arii protejate. Mai multe organizații de mediu se opun acestor proiecte, acuzând încălcarea legislației în vigoare.
Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir îi acuză pe parlamentarii din USR că susțin interese contrare României, deoarece se opun construcției de hidrocentrale în arii protejate. Aceste investiții, din ariile protejate fac subiectul unor dezbateri aprinse, în aceste zile. Pe de-o parte sunt cei care susțin necesitatea măririi capacității de producție a energiei, în România. Pe de altă parte, activiștii de mediu susțin că astfel de investiții vor avea consecințe dezastruoase, pe viitor, pentru fauna și flora din zonele vizate.
Momentul adevărului! Vânzătorii s-au devoalat! Astăzi, în Senat, s-a mai probat încă o dată că pluseriștii susțin interese contrare României. Cum poți să te opui, sigur, alături de unele ONG-uri cu finanțări obscure, că să producem aici, în România, energie electrică ieftină? Tocmai acum, în plină criză energetică și cu război la granițe???”, a transmis senatorul PSD, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
Hidrocentralele sunt finalizate în proporție de 90%
El susține că hidrocentralele vizate sunt exectuate în proporție de peste 90%, iar energia pe care o produc este nepoluantă. De asemenea, Daniel Zamfir vorbește despre faptul că înființarea unor capacități de producție noi reprezintă un obiectiv de interes strategic național.
„Cum să te opui să se continue construcția unor hidrocentrale care sunt deja executate în proporție de peste 90%, energie nepoluantă, în condițiile în care construcția de noi capacități de producere a energiei electrice e obiectiv de interes strategic național? Cum să argumentezi că afectăm prețiosul peștișor –lostriță - care e dispărut din răul Jiu, și nu numai, de mai bine de 50 de ani sau că afectăm cuiburile a 140 de specii de păsărele? Cum să susții că aceste construcții, în care statul român a investit sute de milioane de euro, trebuie demolate?!?”, s-a întrebat retoric senatorul PSD, în postarea de pe Facebook.
El a acuzat pe cei care s-au opus acestor proiecte, că reprezintă interese străine, netransparente.
„Știți, cum? Doar dacă te pune cineva care are interes și care te finanțează netransparent. Greșesc? P.S. Toate celelate partide au votat proiectul nostru de lege”, a mai scris senatorul Daniel Zamfir în postare.
Organizațiile de mediu se opun investițiilor
Mesajul senatorului PSD vine în contextul în care mai multe organizații de mediu au atras atenția cu privire la proiectul de lege privind modificarea ariilor protejate. Reprezentanții acestor organizații au arătat că cel puțin trei parcuri naturale vor fi afectate după votarea acestui proiect aprobat la Senat.
Într-o scrisoare trimisă senatorilor, organizaţiile de mediu subliniază că legea va da undă verde continuării unor proiecte declarate ilegale de cea mai înaltă instanţă din România.
„Profitând de criza energetică creată de războiul din Ucraina, câţiva parlamentari doresc să justifice cheltuirea ilegală a unor sume importante de bani şi se grăbesc să treacă prin Senat o lege cu dedicaţie pentru proiecte hidroenergetice de mici dimensiuni, care ar distruge complet două parcuri naţionale şi mai multe corpuri de apă. Încălcând procedurile obişnuite de analiză a proiectelor de lege în comisii, Senatul României intenţionează să adopte luni, fără a lăsa pentru analiza în comisii nici o săptămână, o propunere legislativă care permite modificarea limitelor ariilor protejate”, a precizat Cătălina Rădulescu, avocata organizaţiilor de mediu.
Investițiile vizate de proiectul de lege
Hidrocentralele Bumbeşti-Livezeni şi Răstoliţa sunt două dintre proiectele pentru care este propusă legea. Acestea se află pe teritoriul Parcului Naţional Defileul Jiului, respectiv Parcului Naţional Călimani şi Defileul Mureşului Superior.
Investiţiile aduse în discuţie, se arată în document, au fost făcute cu încălcarea legilor de mediu, fapt pentru care hidrocentralei de pe Jiu i-a fost anulată definitiv în 2017 autorizaţia de construire. În cazul hidrocentralei Răstoliţa există un acord de mediu emis în anul 1990 (format din două pagini), care nu include nicio măsură de protecţie a mediului.
Odată cu declararea zonelor ca Parc Naţional şi înfiinţarea reţelei Natura 2000 procedurile de mediu ar fi trebuit revizuite.