Parlamentul European votează astăzi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător, CETA, cu Canada.
Înantea votului eurodeputaţilor pentru CETA, Corporate Europe Observatory (CEO) a publicat raportul “Goana după aur se mută în tribunalele de investiţii”, în care avertizează că acest nou tratat facilitează compensaţiile de miliarde de dolari acordate investitorilor. Studiul de caz se referă la controversatul proiect minier de la Roşia Montană, a cărui suspendare a determinat compania canadiană Gabriel Resources să dea în judecată statul român pe baza unui tratat de investiţii similar CETA.
Exploatarea minieră auriferă pe bază de cianuri propusă la Roşia Montană s-a lovit de opoziţia puternică a comunităţii. În prezent, proiectul minier este suspendat după ce tribunalele din România au anulat mai multe dintre autorizaţiile necesare demarării exploatării.
Din acest motiv acţionarul majoritar al proiectului, Gabriel Resources, a dat în judecată România la un tribunal de investiţii internaţional din cadrul Băncii Mondiale, solicitând, după cum s-a afirmat, despăgubri de 4 miliarde de dolari pentru faptul că autorităţile române nu i-au emis autorizaţiile necesare.
Acest nou raport, co-editat de Mining Watch România, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Alburnus Maior compară procesul de arbitraj iniţiat de compania minieră Gabriel Resources cu litigiile posibil generate în baza CETA. Studiul de caz avertizează că drepturile extinse acordate investitorilor prin acest acord ar putea genera un adevărat potop de litigii similare iniţiate de companii nord-americane împotriva statelor membre UE, inclusiv de investitori din SUA cu filiale în Canada.
„Drepturile de VIP pe care CETA le acordă investitorilor străini sunt în esenţă o lovitură puternică din partea corporaţiilor. Aceste noi drepturi vor permite unor zeci de mii de corporaţii să solicite sume uriaşe din banii publici şi să intimideze factorii de decizie. Într-un moment în care numărul şi dimensiunea atacurilor investitorilor împotriva statelor este în creştere, este pur şi simplu iresponsabil să susţii şi mai multe privilegii pentru corporaţii prin includerea lor într-un acord comercial la nivelul UE,” a declarat Pia Eberhardt, campaigner pentru politici comerciale la Corporate Europe Observatory.
- La mijlocul lui 2015 Gabriel Resources a iniţiat un proces împotriva României prin sistemul de tribunale pentru investiţii, susţinând că statul a încălcat tratatele bilaterale de investiţii cu Canada şi Marea Britanie.
- Compania solicită până la 4 miliarde USD ca despăgubiri pentru aurul pe care nu-l poate extrage de la Roşia Montană - echivalentul a 2% din economia României.
- Cheltuielile juridice ale companiei Gabriel Resources sunt acoperite de fondul de acoperire Tenor de pe Wall Street, în schimbul unei părţi din câştig.
După semnarea CETA de către guvernele UE şi Canada în octombrie 2016 şi voturile din mai multe comisii ale Parlamentului European, votul de miercuri în plenul Parlamentului de la Strasbourg va fi pasul final pentru ratificarea CETA la nivelul UE. Dacă Parlamentul aprobă CETA, o mare parte din acord va intra în vigoare încă din primăvara 2017. Acordul integral va fi implementat doar după ratificarea sa de către parlamentele din toate cele 28 de state membre UE, inclusiv cele în care CETA este foarte controversat şi face obiectul unui referendum.