În cinci județe din România între 15 și 10 promile din nou-născuți mor. Semnalul de alarmă a fost tras de organizația Salvați Copiii.
Cifre dramatice ies la iveală din statisticile oficiale. Județul Tulcea este cap de listă pe ”harta morții” copiilor, alături de alte patru județe. În Tulcea, anul trecut s-a înregistrat o rată a mortalității infantile de 15,5 la mie, de cinci ori mai mare decât cifra înregistrată în Capitală. Adică din 1.000 de bebluși născuți în acel an, mai mult de 15 au murit înainte să împlinească vârsta de un an. Particularitățile geografice ale județului fac ca accesul la servicii medicale să fie îngreunat. Iarna, singurele căi de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate, iar accesul în zonă este dificil.
Situația aproape la fel de gravă în județul Botoșani, unde se înregistrează, potrivit acelorași statistici oficiale, o rată a mortalității de 12,9 la mie. În județe precum Sălaj și Călărași rata mortalității infantile trece de 11 la mie, iar în Caraș Severin este de 10 la mie.
Măsuri de urgență: dotări pentru maternitate
În acest context, în regim de urgență, Salvați Copiii România a luat decizia de a interveni prin dotarea maternității Spitalului Județean de Urgență Tulcea, cu două incubatoare și 9 injectomate, în valoare totală de 28.728 de euro.
”Maternitatea tulceană a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator, valoarea donațiilor anterioare efectuate în județul Tulcea fiind de 38.100 de euro”, transmit reprezentanții organizației.
România, țara clivajelor
La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele : Dâmbovița (2,9 la mie), Ilfov (4,1 la mie), Giurgiu, Arad, Timiș (4,5 la mie) și în municipiul București (3,6 la mie).
”România rămâne o țară a clivajelor uriașe, dar în cazul de față unitatea de măsură este viața copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generație poate fi o garanție pentru supraviețuirea unui mic luptător.
Este revoltător ca medicii dintr-o maternitate să nu aibă acces la instrumentele care îi pot ajuta să salveze vieți. De aceea, am făcut un plan de urgență și am decis să dotăm prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalității infantile este alarmantă”, arată Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.