Comitetul pentru Știință și Tehnologie (STC) al NATO atrage atenția că marja tehnologică a Alianței se erodează. Într-un raport întocmit în cadrul Adunării Parlamentare NATO, specialiștii Alianței Nord-Atalantice, atrag atenția că trebuie asigurate resurse țărilor partenere pentru a atinge standardele necesare în domeniul tehnologiilor de apărare.
Întrunit în Canada, Comitetul pentru Știință și Tehnologie (STC) al Adunării Parlamentare NATO și-a exprimat îngrijorarea că „marja tehnologică a NATO se erodează”.
Adunarea Parlamentară NATO a a făcut public un proiect întocmit de specialiștii Alienței, pe 23 aprilie. Așa cum se arată într-un comunicat al NATO, CTS își intensifică eforturile pentru a identifica provocările în atingerea obiectivelor Alianței și pentru a acorda sprijin politic pentru a remedia eventualele neajunsuri în țările membre vulberabile.
Specialiștii NATO susțin că majoritatea aliaților încep să înțeleagă importanța menținerii unei marje a științei și tehnologiei (S & T) în toate statele, inclusiv în România. Totuși, în raport se atrage atenția că acest proiect trebuie urgentat iar dacă Alianța nu își va dubla eforturile, oportunitățile de adaptare la situația internațională în schimbare și S & T vor avea de suferit. În proiect se arată că, pentru a menține avantajul, Alianța ar trebui să îndeplinească două obiective-cheie: în primul rând, inovatorii de apărare din cadrul Alianței trebuie să-și mențină poziția de lider; în al doilea rând, decalajul în domeniul tehnologiilor de apărare dintre aliați trebuie să rămână suficient de mic pentru a nu atrage după sine inoperabilitatea dintre armatele țărilor aliate.
Pentru acest lucru, NATO ar trebui să se asigure că resursele comunității științifice și tehnologice sunt utilizate în mod corespunzător, iar pentru a identifica rapid problemele și a eficientiza dezvotarea tehnologiei de ultimă oră, la nivelul tuturor membrilor Alianței, trebuie ca toate țările membre să identifice problemele care se confruntă.
Acest prim proiect este un exercițiu de cartografiere al S & T al NATO, care va fi discutat la sesiunea de primăvară de la Varșovia, unde vor fi adunate mai multe informații de la membrii comitetului. Raportul final va fi adoptat la sfârșitul anului 2018.