În ţara noastră, ecologia se învaţă la liceu. Dar numai în cele de profil, lucru care ar putea constitui o scuză pentru resturile rămase după ieşirile la iarbă verde ale românilor.
“Resurse naturale şi protecţia mediului“ este un profil puţin cunoscut în rândul elevilor care îşi propun să devină “ ecologişti“ calificaţi.
Dar nu toţi elevii care termină clasa a VIII-a vor să apere natura, mulţi dintre ei optând pentru o astfel de specializare, pentru că nota de admitere se învârte în jurul mediei 7.
Guma de mestecat şi sancţiunile
Mai mult, elevii Colegiului Tehnic “Petru Rareş“ sunt chiar ameninţaţi cu eliminarea timp de trei zile dacă vor consuma gumă de mestecat sau seminţe în sala de curs. Elevul care îşi propune să devină ecologist nu doar în timpul liber, ci să facă o meserie din grija pentru mediu, trebuie să ştie că printre materiile pe care le va studia timp de patru ani la un liceu de profil se numără:
- Igiena şi protecţia muncii în domeniul protecţiei mediului
- Managementul calităţii în domeniul protecţiei mediului
- Operaţiuni de bază în laborator
- Analiza chimică cantitativă şi calitativă
- Poluare şi protecţia mediului
- Conservarea biodiversităţii
Lupta cu absenţele Directorul adjunct al Colegiului “Petru Rareş“, Fiţu Elena, ne-a spus că anul acesta, va termina clasa a XII-a, a doua generaţie de ecologişti, pe a căror diplomă va sta scris “tehnician ecolog“ sau “tehnician chimist de laborator“.
La “Petru Rareş“ ecologiştii sunt supravegheaţi tot timpul programului, cu ajutorul a 16 camere de filmat, iar în pauză nu au voie să părăsească curtea şcolii, totul în încercarea de a reduce numărul absenţelor din catalog.
Şi asta pentru că, în cazul în care ajung la ore în ziua respectivă, ecologiştii sunt tentaţi să se oprească la cafeneaua de lângă liceu decât în sălile de curs.
Absenţele scad nota la purtare
Iar numărul absenţelor se măsoară în scăderea notei la purtare: la zece absenţe nemotivate, nota mai scade cu un punct.
Scutirile medicale scoase la imprimantă, o practică frecventă în rândul liceenilor, nu mai pot nici ele să salveze nota la purtare a ecologiştilor.
În lupta cu absenţele, conducerea şcolii a pus la punct un adevărat sistem prin care, la începutul anului elevii aduc o adeverinţă de la medicul de familie, urmând ca scutirile din timpul semestrelor vor fi semnate şi parafate de acelaşi medic.
Tot din cauza numărului mare al absenţelor, ecologiştii nu au voie să părăsească incinta şcolii în timpul pauzei, iar în clădirea colegiului pot intra doar cu ecuson. Colegiului “Petru Rareş“ are trei laboratoare de informatică, şi câte un cabinet de biologie, chimie, fizică şi geografie.
Anul acesta, pentru elevii ecologişti, Colegiul oferă 56 de locuri, iar ultima medie de admitere pentru protecţia mediului a fost anul trecut 6,88.
Alte opţiuni
Elevii ecologişti pot opta însă şi pentru alte licee, care au şi această specializare. Printre acestea, în Bucureşti, se mai numără:
- Grupul Şcolar Agricol “ Viaceslav Harnaj “ pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor să devină ecologişti calificaţi, iar media ultimului admis anul trecut a fost 6,26.
- Grupul Şcolar Industrial “ Constantin Brâncuşi“ pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor să devină ecologişti, iar media ultimului admis anul trecut a fost 6,54.
- Colegiul Tehnic “Petru Maior“ pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor să devină ecologişti, iar media ultimului admis anul trecut a fost 7,48.
- Grupul Şcolar “ Doamna Stanca“ pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru elevii care vor să devină ecologişti, iar media ultimului admis anul trecut a fost 6,43.
CITIŢI ŞI: Elevul chimist ştie că nu ies bani din eprubetă Profilul elevului de la matematică-informatică