Îți place să ronțăi semințele de măr? Te dai în vânt după migdale? Adori sâmburii de piersică sau de caisă? Atenție! Consumate fără măsură, semințele, doldora de cianuri, îți pot provoca moartea. Fără nicio exagerare.
Ce-i peste măsură, e de la Diavol. Apucați calea de mijloc!”, sună un înțelept și vechi îndemn creștin. „Nimic mai adevărat”, confirmă Constantin Vânătoru, cercetător științific și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău.
„Să luăm exemplul mărului, un fruct excelent pentru sănătate, cunoaștem toți beneficiile lui. Dacă vă place sau sunteți obișnuit să mâncați merele cu tot cu semințe, pe care le înghițiți fără a le mesteca, nu-i nicio problemă. Stomacul nu le fărâmă, le elimină în aceeași stare în care i-au parvenit. Dacă însă striviți semințele între dinți, trebuie să știți că ele conțin anumite cianuri care pot dăuna organismului uman”.
5 - 6 sâmburi de migdale pe zi. Atât!
Pot dăuna, dar cât de mult? „Păi, dacă-ți place să înfuleci semințe de măr cum le consumi pe cele de floarea-soarelui, atunci fii sigur că riști să ai probleme foarte mari. De fapt, semințele de măr strivite, în cantitate enormă, pot provoca moartea, ce să mai lungim vorba”, explică, sec, Constantin Vânătoru. Șocant, nu? Și asta nu este totul. Nici cu migdalele situația nu este alta.
„Așa e, oricât de mult ți-ar plăcea migdalele nu trebuie sub nicio formă să consumi mai mult de cinci, șase sâmburi pe zi! Pe cât de benefice sunt atunci când le consumi moderat, pe atât de periculoase devin cianurile lor când le mânânci fără măsură. Domne’, organismul nostru are nevoie inclusiv de anumite tipuri de microbi pentru a funcționa perfect, dar totul trebuie să fie în dozaje potrivite”, avertizează Constantin Vânătoru.
Care este doza letală de cianură?
Revenind la mere, pentru că m-a bulversat total adevărul gol-goluț din spatele miezului zemos și dulce. Seminţele acestui fruct conţin în jur de 0,6 mg cianură per gram. Doza letală este 50 mg, echivalentul a 200 de seminţe. Un coș plin cu mere! Din fericire, ar fi nevoie de zeci de kilograme de mere și de semințele aferente, strivite între dinți, pentru a otrăvi o persoană de 70 de kilograme.
Și dacă, totuși, există oameni care ajung să consume cantități mari de semințe de măr, trebuie știut că simptomele de otrăvire (ușoară) sunt următoarele: dureri de cap, amețeli, anxietate, tremurături, stare de slăbiciune, greață, vărsături. Dozele mai mari pot conduce la dificultăţi de respiraţie, tensiune arterială şi ritm cardiac crescute şi insuficienţă renală. Reacţiile pot include comă, convulsii şi moarte ca urmare a stopului respirator! Așadar, consumați cu cap fructul oprit!
Tisa, frumusețe otrăvitoare
Cercetătorul Constantin Vânătoru ne-a atras atenția și asupra unor plante extrem de periculoase: „Obișnuim să aducem în casă, în special cu prilejul sărbătorilor de iarnă, tisă. E frumoasă, delicată, are culoarea aceea verde-negru, dar sub nicio formă să nu mușcați sau să lăsați copiii să guste din acele ei. Sunt extrem de toxice. Problema este că nu există remediu pentru combaterea acestei toxicități. N-a fost descoperit încă un antidot! Vă dați seama? Guști din frunze, mori!”.
Cucuta îți crapă creierul în 30 de secunde!
Tisa nu este singura specie mortală pentru om. „Pe pământurile nelucrate, lăsate în paragină, grase de obicei, crește cucuta. Rădăcina ei este atât de toxică, încât, dacă o strivești în mână și sorbi câteva picături, îți crapă creierul în mai puțin de treizeci de secunde. De aceea este recomandat ca cei care lucrează la desțelenirea locurilor nearate de ceva vreme să poarte obligatoriu mănuși de protecție”, susține Constantin Vânătoru.
Eliminați odorizantele chimice!
Greu de crezut că există vreun conducător auto care să nu fi cumpărat vreodată un „brăduț” parfumat cu care să schimbe aerul în autoturism. Complet neindicat, după cum ne-a detaliat cercetătorul Constantin Vânătoru: „Aceste odorizante chimice, care miros plăcut, nimic de zis, sunt fatale pentru sistemul nervos central, pentru circulația sângelui, pentru tot organismul. Odată inhalate, aceste substanțe ne fac un rău incalculabil. Trebuie eliminate pur și simplu din viața omului”.
Bomba din fasole
Leguminoasele - și am inclus aici fasolea, mazărea și bobul - nu sunt pentru toată lumea. „Ele cresc acidul uric, sunt strict interzise pentru persoanele cu disfuncționalități în această zonă, pentru cei care au gută. Fasolea și mazărea le pot crea dificultăți serioase”, apreciază Constantin Vânătoru.