Seminarii pentru tinerii care deschid afaceri cu fonduri UE

În timpul liber, Adrian Corobană, de 24 de ani, susţine seminarii în care le arată celor de vârsta lui care sunt paşii pentru a obţine finanţare europeană şi de ce capcane trebuie să se ferească.

Ca să scrii un proiect bun pentru finanţare europeană nu este suficient să urmezi nişte cursuri, crede Adrian Corobană, implicat de trei ani în activităţi de scriere şi implementare de proiecte finanţate din fonduri UE.

Totuşi, participarea la seminariile pe care le organizează el te familiarizează cu acest domeniu, arată în ce capcane poţi cădea şi cum te pot păcăli la bani firmele de consultanţă.

Adrian a început să organizeze cursuri pentru tinerii antreprenori în 2009, după ce a obţinut finanţare în acest scop de la Ministerul Educaţiei. De atunci, impulsionat de acest succes, a organizat seminarii în cadrul cărora a "şcolit" gratuit peste 500 de tineri.

Din toamnă, va susţine cursuri despre accesarea fondurilor europene în Bucureşti, Ploieşti, Bacău, Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu Jiu, Timişoara, Arad, Craiova, Cluj.

Ce înveţi la seminarii

Lecţiile sunt concentrate în zece ore, pe perioada a două zile. "Le ofer informaţia de bază: cum să acceseze fonduri, unde să caute informaţii, ce presupune o cerere de finanţare, la ce să fie atenţi pentru a nu fi înşelaţi de consultanţi, care sunt paşii necesari obţinerii finanţării, cum se scrie concret cererea de finanţare etc."

Mulţi dintre participanţii la seminariile lui sunt încă studenţi, iar sfatul lui pentru aceştia este ca în timpul studenţiei să activeze în asociaţii şi să facă voluntariat pentru a vedea şi a înţelege ce înseamnă scrierea unui proiect şi implementarea lui.

Celor interesaţi să îşi deschidă afaceri le recomandă să se orienteze spre turism ori mediul rural, acesta fiind domenii în care banii se obţin mai uşor. "Sunt multe lucruri pe care le poţi face la ţară: o seră, o fermă, o frizerie, servicii medicale, poţi fi furnizor de internet etc.", exemplifică el.

"Să aibă curaj!"

Există o serie de convingeri greşite pe care le au tinerii faţă de aceste fonduri, spune Adrian. "Ei cred că se obţin pe pile, ori că banii vin imediat ce ai scris proiectul, că trebuie să contribui cu o sumă mare etc. Eu îi învăţ să fie realişti, să înţeleagă că această procedură durează, că există întârzieri la rambursare etc."

Iar un alt sfat preţios pe care îl dă tinerilor este să aibă curaj şi să încerce. "Le dau participanţilor exemplul personal. Dacă nu încerci, nu vei face niciodată nimic. Nu înţeleg de ce să nu încerci".

Geopolitica şi fondurile UE

În timpul liber, Adrian se ocupă de cele două asociaţii pe care le-a fondat: "Manageri în dialog" şi "Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor în Geopolitică şi Relaţii Internaţionale (prin care promovează geopolitica în rândul tinerilor). Din toamnă, la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti, va organiza conferinţe lunare despre evenimentele de pe glob.

"Ceea ce se întâmplă în cealaltă parte a lumii ne afectează şi pe noi, economic, politic etc, şi este important să înţelegem ce se întâmplă, ca să ştim la ce să ne aşteptăm".

Detalii privind seminariile organizate de Adrian se pot obţine accesând amid.org.ro., iar pe www.geopolitics.ro găsiţi evenimente şi articole pe teme geopolitice.

SPECIALIZĂRI

Experienţă în antreprenoriatul rural

Adrian Corobană este dublu licenţiat în economie, are un master în Geopolitică, iar acum este student la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. De când lucrează în domeniul scrierii şi implementării de proiecte, a participat la implementarea proiectelor "Rural-Manager" şi "Rural–Antreprenor", ale Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri.

Din 2011, lucrează ca expert în economia socială în cadrul proiectului “Antreprenoriatul social – o şansă pentru comunităţile de romi". "Le dau tinerilor care vin la seminarii exemplul personal. Dacă nu încerci, nu vei face niciodată nimic. Nu înţeleg de ce să nu încerci.“ ADRIAN COROBANĂ, expert în fonduri europene

SFATURI

Şapte reguli pentru scrierea unui proiect de finanţare bun

Obţinerea finanţării europene depinde în mod direct de calitatea proiectului scris. Adrian Corobană indică şapte dintre regulile esenţiale.

1. Urmează câteva cursuri despre fondurile europene. Nu devii automat specialist, dar ele îţi vor oferi mai mult decât noţiunile de bază.

2. Informează-te cât mai mult despre principalele programe de finanţare. Trebuie să găseşti programul prin care îţi poţi finanţa proiectul (programul care finanţează tipurile de activităţi din proiectul tău).

3. Gândeşte-te bine ce tip de proiect vrei să scrii. Trebuie să ai o idee de proiect (ce vrei să faci, pentru ce îţi trebuie banii etc.) clar definită.

4. Trebuie să citeşti cu atenţie ghidul solicitantului (metodologia de finanţare), să afli dacă ideea ta poate să primească finanţare.

5. Urmează un curs de managementul proiectelor. Te va învăţa să defineşti corect obiectivele, activităţile şi rezultatele proiectului.

6. Pe măsură ce scrii cererea de finanţare, consultă ghidul solicitantului, pentru a nu introduce activităţi sau cheltuieli neeligibile.

7. Fii atent când concepi bugetul, pentru a nu depăşi valoarea maximă a finanţării. Citiţi şi:

  • Scurt ghid pentru tinerii care vor să-şi facă afaceri la ţară
  • Reţeta creditelor de succes pentru săteni
  • Câţi tineri şi-au făcut firme prin programul de 10.000 de euro