Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu reprezentanțele diplomatice ale Indoneziei, Malaysiei și Vietnamului la București, a organizat miercuri, 14 iunie 2017, la CCIR Business Center, seminarul intitulat ”Doing business in Southeast Asia”. Evenimentul a avut scopul de a furniza informații concrete și relevante pentru companiile și organizațiile de afaceri românești interesate de cele trei piețe. Au fost prezentate oportunitățile de comerț și modalitățile de accesare a acestor piețe precum și date specifice cu privire la potențiale provocări cu care se pot confrunta firmele românești, cum ar fi reglementările vamale și comerciale sau diferențele culturale.
Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu reprezentanțele diplomatice ale Indoneziei, Malaysiei și Vietnamului la București, a organizat miercuri, 14 iunie 2017, la CCIR Business Center, seminarul intitulat ”Doing business in Southeast Asia”.
În deschiderea evenimentului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a precizat că 70% din exportul României merge către ţările UE. Mai rămân 15% din exporturi care se îndreaptă către ţările europene non-UE şi încă 15% către restul planetei: „Dacă ne uităm cu atenție la destinațiile overseas, putem remarca multe echipamente, mașinării realizate în România, care au o extraordinar de mare valoare. (…) Suntem interesați de țările din zona ASEAN și vrem să luăm în considerare că doar 6 din aceste țări totalizează un PIB de 2600 de miliarde USD, ceea ce este o sumă extraordinar de importantă, însă trebuie menționat și că toată marfa care vine din aceste țări în Europa tranzitează canalul Suez”. Președintele CCIR a vorbit și despre importanța portului Constanța, al patrulea ca mărime din Europa, precizând că astfel se poate ajunge la țările fără ieșire la mare.
Directorul General al Departamentului pentru Globalizare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dl. Radu Safta, a declarat că „MAE este interesat de promovarea schimburile economice dintre aceste țări”. Dl. Safta a precizat totodată că pe agendă sunt introduse întâlniri la nivel de ministru și prim-ministru și a apreciat deschiderea oamenilor de afaceri și capacitatea lor în a îmbunătăți relațiile de cooperare dintre state.
H.E. Dato’ Tajul Aman Mohammad, Ambasadorul Malaysiei și Președintele Comitetului ASEAN București, a mulțumit CCIR pentru deschidere și implicarea în realizarea seminarului și în susținerea cooperării între România și statele din Asia de Sud-Est și a subliniat că „România are toate motivele de a intra pe piețele din Asia de Sud-Est. Suntem aici pentru a vă susține și pentru a vă convinge să ieșiți din zona de confort. (...) Suntem a treia economie ca mărime din Asia, dar schimburile comerciale cu România, din păcate, sunt reduse”. H.E. Dato’ Tajul Aman Mohammad a precizat că acest seminar este momentul oportun pentru consultarea cu reprezentanții comerciali ai celor trei state și a pus accent pe sectoarele economice cu potențial comercial pe relația cu România: industria farmaceutică, metalurgică, IT, industria chimică și cea alimentară, transporturi, energie, turism.
ASEAN - Association of Southeast Asian Nations - este o organizație regională compusă din Thailanda, Vietnam, Indonezia, Singapore, Filipine, Malaysia, Myanmar, Cambodgia, Laos și Brunei. În România sunt prezente doar patru state, prin reprezentanțe diplomatice, respectiv Indonezia, Malaysia, Thailanda și Vietnam.
Actualul președinte al comitetului ASEAN București este E.S. domnul. Dato’ Tajul Aman Mohammad, Ambasador al Malaysiei. Președinția Comitetului de la București este ocupată prin rotație, pe o durată de 3 luni, de către ambasadorii celor patru națiuni.
Seminarul informativ a fost susținut de specialiști din cadrul reprezentanțelor comerciale ale statelor participante: EU-Indonesia Business Network (EIBN), Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE), Ambasada Republicii Socialiste Vietnam – Biroul Comercial , Asociația oamenilor de afaceri vietnamezi din România.