SELFIE între PLĂCERE și PERICOL. Avertismentul psihologilor de care ar fi bine să ținem seamă

În prezent, fotografiile de tip „selfie” sunt realizate de milioane de persoane, bucurându-se de o popularitate impresionantă mai ales în rândul tinerilor. „Selfie”-urile ajung pe rețelele de socializare, unde sunt comentate sau „share”-uite, considerându-se că sunt o recunoaștere a ceea ce vrem să arătăm în poze.

Devenit pentru unii un obicei la ordinea zilei, selfie-urile încep să-și arate fața mai puțin plăcută. Excesul de selfie-uri poate conduce la narcisism, atrag atenția psihologii, potrivit cancan.ro

Selfie-ului ascunde un potenţial nebănuit în declanşarea unor tulburări de comportament. Cele mai recente date arată că o cincime din populaţia actuală riscă să dezvolte o personalitate narcisistă, iar reţelele sociale, precum Facebook sau Instagram, încurajează fenomenul.

Jacopo De Rosa, turist: Mai degrabă femeile îşi fac selfie-uri, pentru că sunt mai narcisiste. De obicei ele ocupă 90% din imagine, nu surprind cu adevărat un moment sau un loc, de exemplu ele la fântâna Trevi sau cu alţi oameni. E mai degrabă un poster despre ele însele, pe care îl pun pe Instagram sau alte reţele sociale.

Doamnele au mereu o explicaţie pentru excesul de selfie-uri.

”Vrem să fim perfecte în orice situaţii din viaţa noastră şi cred că dacă ne uităm mereu la alţii, cum arată, ne putem mereu compara între noi”, a declarat o femeie care a paricipat la studiu.

Roberto Truzoli, profesor universitar de psihologie: ”În cazul utilizării de (conţinut, n.r.) vizual, adică atunci când mă arăt în cea mai bună formă, evaluarea feedback-ului pe care îl primesc e mult mai puternică pentru o persoană narcisistă faţă de una care nu e. Acest feedback glorifică într-un anumit fel, clarifică şi mai mult din aceste caracteristici şi te împinge şi mai mult spre acest gen de comportament faţă de conţinutul verbal care e mai rece în termeni emoţionali”.