Expertul în științe economice Galina Șelari subliniază că economia moldovenească se confruntă cu dificultăți și are nevoie de o "pernă de siguranță". Guvernul Republicii Moldova și-a propus reducerea deficitului bugetar la 3,4% din PIB până în 2026, prin creșterea economică estimată de Ministerul Finanțelor la 4% în 2024 și 4,5% în 2026.
În 2026, guvernul Republicii Moldova își pune sarcina de a reduce deficitul bugetar la PIB la 3,4%, care în termeni monetari nu va depăși 14 miliarde de lei.
Reducerea deficitului bugetar va trebui să se producă din cauza creșterii economiei moldovenești, pe care Ministerul Finanțelor o prognozează cu 4% în 2024 și cu 4,5% în 2026, transmite Point.md.
Doctorul în Științe Economice Galina Șelari a spus că acum nu există motive pentru un optimism excesiv.
„Rezultatele primelor cinci luni ale anului trecut indică faptul că s-au păstrat tendințe negative de dezvoltare continuă atât în industrie, cât și în agricultură. Și, ceea ce este important pentru economie, în domeniul investițiilor. Există și riscuri asociate cu incertitudinea în sectorul energetic.”, a spus ea.
Expertul spune că dificultățile care au apărut pentru partenerii din domeniul agriculturii din cauza excesului de aprovizionare ucraineană pot adăuga probleme la exporturile moldovenești.
„În prezent, creșterea exporturilor moldovenești se datorează în mare măsură reexporturilor. Cu alte cuvinte, este asigurată de aceeași creștere a importurilor. În același timp, majoritatea veniturilor bugetare, ca și până acum, sunt formate din TVA la importuri. ”, a spus Șelari.
Ea consideră că teoretic se poate conta pe o creștere a veniturilor bugetare în a doua jumătate a anului 2023, dar formarea surselor de creștere în economia moldovenească este încă o mare întrebare, deși așa sunt calculele Ministerului de Finanțe.
„Implementarea scenariului optimist al ministerului este asociată cu un număr mare de incertitudini. Și chiar dacă la început situația începe să se îmbunătățească în bine, la un moment dat intervenția unuia sau altuia factor extern/intern poate întoarce totul la negativul.
Pentru o mai bună adaptare și manevrare, este nevoie de o „pernă de siguranță”, dar Moldova nu o are, iar într-o situație critică trebuie să solicite din nou asistență suplimentară de la partenerii externi, ceea ce, de fapt, este motivul modificărilor din iunie la bugetul 2023”, a spus expertul.