După ce mii de oameni au stat ore în şir la cozile de la Casele de Pensii şi de la şomaj, mai-marii de la Muncă s-au gândit să redacteze un ghid care să le fie util şi propriilor funcţionari.
După ce au pus pe drumuri mii de oameni şi i-au buimăcit chiar şi pe propriii funcţionari, care nu ştiu să dea lămuriri în toate cazurile, mari-marii Ministerului Muncii s-au gândit să îmbunătăţească normele în baza cărora se achită contribuţiile la pensii şi şomaj în cazul celor care au profesii independente.
În plus, pe site-ul Casei de Pensii va fi postat şi un ghid în care vor fi explicate clar toate procedurile şi modul în care trebuie completate declaraţiile.
Poşta, alternativa sigură
Ieri, ministrul muncii, Mihai Şeitan, şi-a început şirul de promisiuni cu "eliminarea cozilor" umilitoare, la care contribuabilii s-au aşezat, în ultimele zile, de teama sancţiunilor. Acesta a arătat că, până la sfârşitul lunii septembrie, Ministerul Comunicaţiilor va trebui să pună la punct plata on-line a contribuţiilor, prin portalul e-Romania. Asta, ca "să nu mai fie nevoie să stea lumea la cozi", a punctat oficialul.
Teoretic, programul ar trebui să fie gata până pe 25 septembrie. Apoi, a completat Şeitan, "declaraţiile nu trebuie depuse lunar", în lunile următoare urmând să se facă doar corecţii, în cazul în care apar schimbări.
Până atunci, rămâne valabilă alternativa depunerii actelor prin poştă şi plata contribuţiilor în conturile create special, a adăugat şi preşedinta Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), Doina Pârcălabu. Potrivit acesteia, pentru depunerea declaraţiilor, este disponibilă şi adresa de e-mail a Casei de Pensii, cpmb@cnpas.org. Însă, în condiţiile în care nu toţi românii îşi permit o semnătură electronică, pentru cei care aleg varianta on-line va rămâne obligatorie şi trimiterea actelor prin poştă.
"Se pot trimite documentele electronic, ca să nu se mai stea la cozi la ghişeu, însă ulterior trebuie trimise actele cu semnătura ca să avem şi noi originalele", a spus Pârcălabu.
Ghid după potop
În acelaşi timp, mai-marii de la Muncă recunosc nevoia unui ghid "pe înţelesul tuturor", în condiţiile în care nici funcţionarii nu ştiu cum să răspundă tuturor întrebărilor contribuabililor.
"Ne-am gândit şi vom publica pe site un ghid în care să explicăm clar toate procedurile", a promis ieri şefa Casei de Pensii. Ea a precizat că, până miercuri după-amiază, au fost depuse peste 15.600 de declaraţii, în timp ce la şomaj au ajuns peste 36.600 de formulare.
"Cifrele sunt diferite faţă de şomaj, trebuie să vedem dacă sunt aceleaşi persoane, care este intersecţia celor două mulţimi, ca să ne exprimăm matematic", a încercat să explice, tehnic, şefa CNPAS. "Nu încerc să penalizez pe cineva de dragul penalizării, încerc să-i fac să intre în sistem." MIHAI ŞEITAN, ministrul muncii
PLANURI
Reducerea birocraţiei, doar pe hârtiile guvernului
Mai toate guvernele care au trecut pe rând pe la Palatul Victoria şi-au înscris în planul de guvernare eliminarea birocraţiei excesive, o mare problemă cu care se confruntă românii mai des decât şi-ar dori. Însă cele mai multe intenţii au rămas doar pe hârtie.
Nici cabinetul Boc nu e restant la astfel de promisiuni. Astfel, programul e-România, care ar trebui să le uşureze viaţa plătitorilor de taxe, ar fi trebuit, teoretic, să devină funcţional abia din 2011. Programul se bucură de 500 de milioane de euro, din fonduri europene.