SEISM geo-strategic: China intră și ea în HORA anti-ISIS

Președintele Xi Jinping și-a exprimat mânia după uciderea „cu sânge rece” de către ISIS a ostaticului chinez Fan Jinghui, deși cenzorii chinezi au șters toate postările pe acest subiect de pe rețelele de socializare.

China a confirmat uciderea unui ostatic chinez de către Statul Islamic și a promis că „îi va aduce în fața justiției” pe cei responsabili.

Într-o declarație succintă, ministrul de Externe de la Beijing a transmis condoleanțe familiei bărbatului care a fost „ucis cu cruzime” și a confirmat pentru prima dată identitatea acestuia: Fan Jinghui, informează The Guardian.

Oficialul chinez a declarat că guvernul a făcut „toate eforturile posibile pentru a-l salva” pe Fan, după ce acesta a fost răpit:

„Guvernul chinez condamnă cu tărie această acțiune inumană iar autorii ei trebuie să plătească.”

Vorbind la Manilla, președintele chinez Xi Jinping, a condamnat cu fermitate asasinatul grupului terorist:

„Terorismul este inamicul întregii umanități. China se opune cu tărie oricărei ideologii teroriste și va lupta cu hotărâre împotriva oricărei activități criminale teroriste care amenință standardele omenirii.”

ISIS a anunțat miercuri că a executat doi ostatici, un chinez și un norvegian, după ce anterior ceruse bani pentru eliberarea lor.

Ultimul număr al revistei ISIS, Dabiq, prezintă imagini de la execuția celor doi prin împușcare. Teroriștii afirmă că au fost executați după ce „au fost părăsiți de națiunile și organizațiile necredincioase”.

În ciuda anunțului oficial al membrilor regimului chinez, autoritățile au făcut tot posibilul pentru a elimina orice relatări amănunțite despre execuție în media chineză.

Joi dimineața, „Ostaticul chinez” se afla printre primele șase căutări pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, însă dovezile de pe Free Weibo, un site care prezintă capturi după mesajele cenzurate, arată că numeroase postări au fost șterse.

Intrarea Chinei printre dușmanii ISIS este de o importanță capitală: Beijingul este foarte sensibil la orice știrbire a autorității sale și de obicei răspunde exemplar la asemenea fronturi.

China se alătură astfel unui front anti-ISIS, reactivat deja după doborârea avionului rus din Sinai și a atacurilor de la Paris.

Mai mult, până acum, Beijingul a susținut întru totul poziția Moscovei privind reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu, astfel că acum Putin se întărește cu un aliat de mare calibru în jocul diplomatico-militar din Siria și din zonă.