SEGA: Bulgaria nu va mai acorda pașapoarte pentru investiții

După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a solicitat, într-o scrisoare oficială, o explicație din partea autorităților bulgare cu privire la stadiul la care au ajuns privind soluționarea problemei acordării cetățeniei pentru investiții, parlamentarii s-au grăbit și au adoptat ridicarea posibilității de a se obține cetățenia pentru investiții pe termen scurt.

Propunerea a fost adoptată în unanimitate, cu 18 voturi, în primă lectură, în Comisia juridică parlamentară, iar amendamentele la Legea cetățeniei bulgare aparțin Consiliului de Miniștri și erau în parlament din iarnă.

Modificările afectează străinii care au primit un permis de ședere permanentă în țară pe motiv că au investit peste 1 milion de leva în acțiuni ale companiilor bulgare, obligațiuni și bonuri de tezaur, proprietate intelectuală bulgară și altele, sau au mărit această investiție la 2 milioane de leva. În primul caz, ei au reușit până acum să obțină un pașaport bulgar după 5 ani de ședere în Bulgaria, iar dacă și-au mărit investiția la 2 milioane de leva, au putut solicita un pașaport și după un an.

„În momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei bulgare sau în oricare dintre etapele următoare ale procedurii, se dovedește adesea că investiția nu este disponibilă din cauza vânzării titlurilor de valoare achiziționate”, reiese din motivația Consiliului de Miniștri privind modificările. În același timp, însă, persoanele care aplică pe această bază primesc cetățenie mai repede și fără a fi nevoie să vorbească bulgară și să renunțe la cetățenia avută anterior.

Cu toate acestea, există încă posibilitatea de a obține cetățenia bulgară de la investitori cu investiții permanente, care sunt certificați conform Legii privind promovarea investițiilor cu un certificat clasa A sau B, precum și pentru un proiect de investiții prioritar. De fapt, acestea sunt următoarele modificări legislative legate de acordarea cetățeniei bulgare, după ce în urmă cu doi ani a izbucnit un scandal cu privire la vânzarea pașapoartelor bulgare și a urmat o arestare spectaculoasă a președintelui Agenției pentru bulgari din străinătate.

La acea dată, în Adunarea Națională a fost înființată o comisie de anchetă, temporară, care a făcut și propriile propuneri legislative, pe lângă faptul că trebuie să „clarifice” și să aducă mai multă lumină privind scandalul, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Această comisie a fost condusă de Iordan Țonev de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

Acum,împreună cu amendamentele cabinetului, Comisia juridică a analizat propunerile Comisiei Țonev în primă lectură, dar le-a respins. Acesta a propus ca Bulgaria să anuleze acordarea cetățeniei în schimbul investițiilor, să introducă măsuri mai stricte și să creeze garanții reale că aceste investiții creează locuri de muncă. Cu toate acestea, rămân probleme nerezolvate cu privire la eliberarea pașapoartelor pe bază de origine etnică bulgară, precum și privind procedura pentru dovedirea acesteia.

Alte amendamente la Legea cetățeniei bulgare au fost adoptate în unanimitate. Acestea prevăd ca cetățenii britanici care locuiesc în Bulgaria să aibă dreptul de a solicita cetățenia bulgară până la sfârșitul anului, fără a renunța la pașaportul lor britanic. Potrivit proiectului de lege, până la sfârșitul perioadei de tranziție pentru ieșirea din UE a Marii Britanii, cetățenii britanici pot candida pentru cetățenie bulgară în condițiile care se aplică cetățenilor UE.

Aceasta înseamnă că, dacă îndeplinesc celelalte condiții legale, ei vor putea solicita cetățenia bulgară în această perioadă fără a fi nevoie să renunțe la cetățenia britanică. Modificările nu stabilesc o dată explicită, dar prevăd că aceasta este valabilă până la sfârșitul perioadei de tranziție, ceea ce înseamnă că această posibilitate va rămâne și după sfârșitul anului 2020, dacă perioada de tranziție se prelungește. (Rador)