Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a dat mai multe detalii privind ultimele evoluții ale războiului declanșat de Rusia. Kiril Budanov nu a trecut cu vederea amenințările cu arme nucleare ale lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin a amenințat încă de la începutul războiului din Ucraina că armata sa ar putea să folosească armele nucleare în acest conflict. Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) susține că trupele rusești nu vor folosi niciodată arsenalul nuclear. Kiril Budanov a făcut o serie de declarații și despre cei care se află la conducerea Rusiei.
„Ca șef al serviciilor de informații, vă spun direct. Nu se va întâmpla (n.r. Rusia să folosească arme nucleare). Cu toată antipatia mea pentru Federația Rusă, țara aceea nu este condusă doar de idioți”, a declarat Budanov. Președintele american Joe Biden a declarat, în urmă cu o zi, că amenințarea președintelui rus privind armele nucleare este cât se poate de reală. Rapoartele realizate de Ucraina arată că există o amenințare ipotetică a Moscovei de a folosi armele nucleare, dar riscul nu este ridicat în acest moment.
În ce condiții va fi stabilită pacea în Ucraina
Generalul ucrainean a mai adăugat că există doar o singură variantă ca pacea în Ucraina să fie instaurată. Budanov a explicat că acest lucru se va întâmpla numai dacă Rusia va fi învinsă pe câmpul de luptă și dacă se va face o „reformatare a puterii” la Moscova. „Fie toți vor ieși din război în același timp, fie o parte va pierde și cealaltă va câștiga. Nu există alte opțiuni”, a mai adăugat șeful GUR.
Budanov l-a contrazis atât pe Vladimir Putin, cât și pe președintele Aleksandr Lukașenko privind transferul de focoase nucleare din Rusia pe teritoriul Belarusului. Generalul ucrainean a explicat că pregătirea pentru „eventual transfer” este în desfășurare, iar spațiile de depozitare sunt în curs de echipare, potrivit The Economist.
De asemenea, oficialul ucrainean a acuzat Rusia că a minat iazul de răcire folosit pentru a menține reci reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie. „Cel mai terifiant lucru este că Centrala Nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în acea perioadă... și anume, iazul de răcire a fost minat”, a declarat Kirilo Budanov.