Șeful parchetului anticorupție, contrazis de realitate. Are sau nu, DNA, posibilitatea să intercepteze conversațiile electronice?

sursa:

Are sau nu are DNA capacitatea să intercepteze comunicațiile electronice și e-mailurile, derulate prin aplicațiile de tip WhatsApp, Yahoo Mail, Gmail, Facebook, WhatsApp, Skype, Viber, Yahoo Messenger?

Este întrebarea care se pune după ce șeful DNA, Crin Bologa, se plângea, zilele trecute, că procurorii anticorupție nu pot face interceptări derulate prin aplicația WhatsApp.

„De exemplu, există societăți private în Israel sau în Italia care scot pe piață și vând, la prețuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe WhatsApp. Nu avem așa ceva în prezent. Asta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”, spunea șeful DNA, conform luju.ro.

Cu toate acestea, deși Crin Bologa acuza lipsa capacităților tehnice care să-i ajute pe procurori să țină pasul cu noile tehnologii folosite de cei anchetați, lucrurile nu stau chiar așa. Conform sursei citate, instanțele românești emit mandate prin care autorizează interceptarea comunicațiilor desfășurate prin aplicația WhatsApp.

Pentru a demonstra acest lucru, luju.ro prezintă un astfel de mandat, de supraveghere tehnică, dat de o instanță din România. Prin acest mandat a fost autorizat accesul în sistemul de comunicare WhatsApp a unei persoane vizată de o anchetă penală. Pe lângă aplicația WhatsApp, instanța a dispus și interceptarea datelor transmise prin alte mijloace electronice, mai exact prin Yahoo Mail, Gmail, Facebook, Skype, Viber și Yahoo Messenger.

Directia Nationala Anticoruptie, DNA

Cum de procurorii anticorupție nu au acces la tehnologii moderne?

Judecătorul care a semnat acest mandat a dispus interceptarea discuțiilor pe WhatsApp la solicitarea unui procuror. Iar acest lucru arată că există capacități tehnice pentru astfel de interceptări. Altfel, procurorul nu ar fi avut motiv să solicite mandat.

E drept că acest mandat de supraveghere tehnică nu a fost dat într-un dosar instrumentat de procurorii DNA. Dar, existența sa ridică semne de întrebare legat de activitatea acestui parchet.

În acest context, se pune întrebarea cum de o instituție care cheltuie bugete de ordinul milioanelor de euro pentru dotări să nu achiziționeze tehnică necesară interceptării comunicațiilor electronice de tip WhatsApp. Aceasta în vreme ce alte parchete, mai puțin privilegiate, au acces la astfel de tehnologii și chiar le folosesc.