Seful Marks&Spencer a castigat 11,5 milioane de euro

Primele care depasesc cu mult salariile stabilite prin contract sunt la moda pentru managerii companiilor de renume.

Politica firmelor americane care vireaza prime consistente in conturile sefilor este preluata in ultima vreme si de companii mari din Europa. Cea mai noua companie pe lista celor care dau bonusuri uriase pentru manageri este producatorul britanic de imbracaminte Marks&Spencer (M&S).

Stuart Rose, directorul executiv al M&S, a castigat in 2006 peste 7,8 milioane de lire sterline (11,5 milioane de euro) cash sau in actiuni, dupa ce a readus pe linia de plutire firma, potrivit publicatiei britanice „The Times”.

In afara de salariul de baza de 1,5 milioane de lire sterline (2,25 milioane de euro), Rose a primit un bonus de 2,6 milioane de lire (3,9 milioane de euro), suma primita 40% cash, iar restul in actiuni.

Tot in 2006, directorul M&S a primit si alte peste 500.000 de actiuni care valoreaza peste 4,2 milioane de lire (6,7 milioane de euro), adica de patru ori mai mult decat salariul sau. In acelasi timp, bonusul primit de Rose a fost de 2,5 ori mai mare decat venitul pe care trebuia sa-l incaseze prin contract.

Realizari masurate in bani

Stuart Rose este „in carti” pentru a primi si anul acesta o prima similara pe baza unei scheme identice. La cotatia de saptamana trecuta, seful Marks& Spencer are in acest moment peste 3,1 milioane de lire (4,6 milioane de euro) profit, suma pe care ar putea s-o obtina doar de pe urma actiunilor pe care le detine. 

Sumele cu care a fost recompensat Rose i-au fost acordate pentru cele zece procente cu care au crescut vanzarile companiei in 2006. Potrivit raportului Marks&Spencer, profitul companiei a crescut cu aproape 30%. Directorul M&S nu este insa nici singurul, nici primul care a beneficiat de astfel de recompense.

In topul primelor, Rose este urmat de Ian Dyson, directorul financiar al M&S, si de Steven Sharp, directorul de marketing, care au primit cate o marire de salariu de aproximativ 500.000  de lire sterline (750.000 de euro) si prime de 1,3 milioane de lire (2 milioane de euro).

Fostul presedinte al producatorului de imbracaminte, Paul Myners, a demisionat din aceasta functie in iunie 2006. Cu toate acestea, lui Myners i s-a pus la dispozitie, la plecare, o masina si un sofer pe care le poate folosi timp de doi ani. Numai din august 2006 pana in martie 2007, aceasta decizie a costat Marks&Spencer peste 55.000 de lire (82.000  de euro).

Prima-record

Compania europeana care a deschis seria de prime astronomice pentru directori este producatorul francez de echipamente de telefonie Alcatel-Lucent. Presedintele Alcatel-Lucent, Serge Tchuruk, a primit toamna trecuta un bonus de 5,6 milioane de euro, echivalentul salariului castigat timp de doi ani.

Intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro” in urma cu cateva saptamani, Tchuruk a sustinut ca prima primita de el este justificata, mai ales ca practica este des intalnita in Statele Unite.