După creditul cu buletinul, care s-a dovedit dăunător pentru economia noastră, creditul ipotecar în euro este un alt produs toxic, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank.
"La noi, creditul ipotecar în euro este o bombă cu ceas cu efect întârziat. Acesta se aseamănă foarte mult cu creditul în franci elveţieni care a avut efecte devastatoare şi în alte ţări", a spus Negriţoiu, la o conferinţă pe tema "Lecţiile crizei pentru autorităţi şi bănci". El a motivat această afirmaţie prin faptul că băncile, în calitatea lor de creditori, nu îşi pot pune în aplicare politicile într-o piaţă în care moneda dominantă este euro. Citiţi şi Care au fost capcanele creditelor în franci elveţieni Adio, credite de consum în euro şi alte valute!
O piaţă off-shore Potrivit lui Mişu Negriţoiu, în aceste condiţii, avem de-a face cu o piaţă off-shore care nu este predictibilă şi nu poate fi controlată. "Creditul ipotecar în euro este un produs atipic implantat în economia noastră", a mai adăugat preşedintele ING Bank. În România, ponderea creditelor în euro, la o populaţie care îşi primeşte veniturile în lei, este de 40% din totalul împrumuturilor ipotecare acordate de bănci. Mişu Negriţoiu, alături de alţi bancheri, recomandă în continuare creditarea în moneda naţională. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a insistat, în repetate rânduri pe parcursul timpului, ca românii să ia credite în moneda în care îşi primesc salariile.