Șeful Forțelor Aeriene Române, general Laurian Anastasof-“Au fost zboruri care au provocat îngrijorarea Alianței, dar niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian național”

Generalul Laurian Anastasof, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a declarat astăzi la Mihail Kogălniceanu că au existat cel puțin patru situații în care avioanele militare românești au decolat urgent de la sol din cauza prezenței avioanelor rusești la distanțe suspecte de spațiul aerian național.

Oficialul militar a explicat că  “spatiul aerian a fost, este şi va fi întotdeauna apărat de către Forţele Aeriene Romane  cu mijloace aeriene sau cu mijloace de rachete cu bază la sol”. Generalul Laurian Anastasof  a dat însă de înțeles că situația delicată din bazinul Mării Negre determină măsuri suplimentare de siguranță. “Au existat, mai ales de când suntem vecini aici cu Crimeea, situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru Poliţia Aeriană sub comandă NATO, situaţii în care decolarea aeronavelor de pe această bază (Mihail Kogălniceanu), sau baza aeriană de la Câmpia Turzii, s-au produs. Niciun avion  rusesc, până la momentul acesta,  nu  s-a apropiat de spaţíul aerian national”.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general Laurian Anastasof, a explicat și modul in care au fost contracarate zborurile suspecte ale avioanelor rusești „Distanţa de la noi pînă la  Crimeea este de 380 kilometri. Dacă un avion rusesc decolează dintr-o bază  din Crimeea în acest moment şi depăşeşte 100 de kilometri faţă de ţărmurile Crimeii, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea Alianţei. La 20 de mile în exteriorul zonei de informare naţională procedura NATO ne obligă să ridicăm avioanele în aer. S-a întâmplat anul acesta de patru ori, repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul aerian naţional”. Laurian Anastasof a precizat însă că “parteneriatul extraordinar de puternic cu SUA și cu NATO”, înlătură orice îngrijorare asupra a ceea se se întâmplă în spațiul nostru aerian.