Șeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker: Ar fi dezastruos pentru UE ca o țară să părăsească zona euro

Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a afirmat ieri la Strasbourg că ar fi "dezastruos" pentru Uniunea Europeană ca unul dintre cele 17 state din zona euro să renunţe la moneda comună, relatează agenţia EFE.

"Suntem 17, iar dacă un membru doreşte să abandoneze sau trebuie să abandoneze pentru că va fi mai bine pentru el în afara decât înăuntrul zonei euro, atunci vom pierde proiectul", a declarat Juncker la Parlamentul European, în cadrul unei conferinţe pe tema crizei economice. El a recunoscut că ieşirea Greciei din zona euro, de exemplu, ar fi liniştit lucrurile sub aspect tehnic, dar a reamintit că noul plan de asistenţă financiară pentru această ţară are scopul de a evita falimentul său.

Întrebat în legătură cu reacţia Uniunii Europene în faţa crizei, Juncker a afirmat că el consideră că aceasta a fost una potrivită şi, chiar dacă a fost centrată în mare parte pe austeritate, nu a ignorat nici măsurile de stimulare a creşterii economice, deşi a admis că se poate lucra mai mult la acest aspect. În opinia sa, nu există o contradicţie între austeritate şi creştere economică şi "nu este inteligent şi nici înţelept" să considerăm că o ţară foarte îndatorată poate genera creştere economică. El mai estimează că nimeni nu poate fi pregătit pentru o criză de dimensiunile celei actuale.

Jean-Claude Trichet: Austeritatea e esențială

Liderul miniştrilor de finanţe din zona euro s-a pronunţat şi asupra propunerii de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru a obliga sectorul financiar să contribuie la soluţionarea crizei. El consideră că, având în vedere opoziţia unor state faţă de acest demers, cel mai potrivit ar fi să se ajungă la o soluţie care să atingă acelaşi obiectiv, dar într-un mod diferit.

Jean-Claude Trichet, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, prezent şi el la conferinţă, a susţinut că austeritatea este esenţială pentru recuperarea încrederii şi pentru revenirea la "politici economice şi bugetare înţelepte".

El s-a referit concret la cazul Portugaliei, care a fost deja salvată de UE şi a cărei situaţie delicată din prezent impune un al doilea plan de salvare. "Portugalia este una dintre ţările care au cheltuit mai mult decât au încasat şi au permis cheltuielilor şi indicatorilor de competitivitate să evolueze într-o direcţie greşită (...), iar acest lucru trebuie corectat", a spus Trichet, care consideră că încrederea este esenţială, iar pentru obţinerea acesteia trebuie optimizate cheltuielile.

CITIȚI ȘI:

  • Austeritate cel puţin până în 2030 pentru Grecia
  • Comisia Europeană: Taxa pe tranzacţiile financiare trebuie să devină o realitate
  • ANALIZĂ. Taxa pe tranzacțiile financiare nu găsește susținere în UE
  • Avertisment: Portugalia va fi viitoarea Grecie!