Șeful CNAS: 4,5 milioane de carduri au fost activate din cele 13,5 milioane distribuite

Potrivit lui Vasile Ciurchea, șeful CNAS, paorximativ 500.000 de carduri au mai rămas nedistribuite până în acest moment. Data limită până la care serviciile medicale pot fi acordate in lipsa cardului este 1 mai.

"Cetăţenii sunt foarte interesaţi de carduri. La nivel naţional, peste jumătate din medicii de familie au dorit să preia cardurile pentru a le distribui asiguraţilor din listele lor. Cardul are un cod pin de transport, care, după iniţializare, se schimbă. Cardul se va folosi de câte ori pacientul se duce la medic. Economiile făcute prin utilizarea cardului vor rămâne tot pentru servicii medicale. Cardul nu conţine date medicale. El conţine nume, prenume, un cod şi termenul de valabilitate. Datele medicale sunt strict secrete şi nu pot fi accesate de oricine. Cardul se blochează după tastarea greşită de cinci ori consecutiv a codului pin. El se va putea debloca sunând la help-desk", a explicat Ciurchea.

O parte dintre cei care au refuzat să primească iniţial cardul de sănătate au revenit asupra deciziei şi au solicitat eliberarea lui.

Vasile Ciurchea a arătat că furnizorii de servicii medicale vor expune în locuri vizibile afişe cu date despre cardul de sănătate.

"În cazul unei spitalizării continue, cardul de sănătate va folosit doar la internare şi la externare, el nu va rămâne pe perioada spitalizării în cititor. Asiguraţii nu trebuie să îşi lase cardul la furnizorii de servicii medicale. Cardul validează doar serviciul medical şi nu valoarea acestora", a mai spus Ciurchea.

Şeful CNAS a amintit că există un call-center pentru sesizări şi întrebări legate de cardul de sănătate, numărul fiind inscripţionat pe card.

de la 1 mai serviciile medicale vor fi decontate doar pe baza cardului național de sănătate.