Şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui, Corneliu Mihalache, este lider al PDL Vaslui, deţine un grup de firme şi un hotel, dar preferă o leafă de 3.000 de lei lunar.
Scandal de proporţii la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. Preşedintele-director general al acestei instituţii, Corneliu Mihalache, a devenit, peste noapte, unul dintre cei mai bogaţi bugetari din judeţ. Acesta "a uitat" să-şi treacă în ultima declaraţie de avere, depusă în noiembrie 2010, aproximativ 1,5 milioane de lei (peste 350.000 de euro) care au intrat în conturile firmei sale în perioada septembrie-noiembrie.
Mai mult, la jumătatea lunii decembrie, la CJAS Vaslui a fost declanşată o anchetă după ce Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a sesizat faptul că una dintre firmele care a primit bani pentru efectuarea serviciilor de mamografie, osteodensitometrie şi radiologie nu avea dreptul să facă acest lucru. S-a descoperit, astfel, că au fost făcute deconturi fictive de peste 10.000 de lei.
Săracul bugetar bogat
Corneliu Mihalache, vicepreşedinte al filialei PDL Vaslui, a fost numit la şefia CJAS la începutul lunii iunie a anului trecut. Oficial, el câştigă 3.000 de lei pe lună din leafa de director general. Potrivit declaraţiei de avere este acţionar la firma Motor Grup. "Firma e dealer Renault. Asta fac!", ne-a declarat Mihalache.
În declaraţiile de avere şi interese depuse pe 1 noiembrie 2010 acesta precizează că deţine 1.400 de părţi sociale în valoare de 1.400.000 de lei. Reporterii EVZ au aflat însă de la Oficiul pentru Registrul Comerţului că, în aceeaşi lună, societatea şi-a mărit capitalul social. Doar pe 5 noiembrie, Mihalache a depus la bancă, în contul firmei, 1,2 milioane lei, aşa cum reiese dintr-un document intrat în posesia publicaţiei vasluiene "Vremea nouă".
În total, capitalul social al SC Motor Grup s-a mărit cu aproximativ 1.500.000 lei. "A veam de încasat acei bani de la diferite societăţi şi persoane, nişte datorii mai vechi. Banii i-am primit după ce am depus declaraţia de avere. Nu m-am gândit că trebuie să modific imediat acea declaraţie. Oricum, voiam să o modific, dar nu scrie nicăieri în lege că trebuie să o fac imediat", a precizat Corneliu Mihalache pentru EVZ.
Sursa banilor
În urma verificărilor noastre, a ieşit la iveală, însă, un alt aspect. Una dintre firmele de la care Mihalache a primit bani pentru mărirea capitalului social al Motor Grup este Dominvest Vaslui. Această societate are ca domeniu de activitate construcţiile şi a efectuat mai multe lucrări pe bani publici. O parte din aceşti bani au intrat, astfel, în conturile Motor Grup.
"Firma Dominvest efectuează şi acum renovări la Primăria Văleni", ne-au explicat surse din anturajul lui Mihalache. Societatea Dominvest SRL îi aparţine în acte lui Ioan Domintean însă, în spatele ei, se află Mihalache. Din cauza acestei firme s-a iscat un adevărat scandal în PDL, atunci când au fost alocaţi primii bani de la guvern pentru plata societăţilor care au efectuat lucrări în comune.
Mihalache era preşedintele PDL Vaslui şi a fost acuzat de colegi că a dirijat toţi banii la primăriile care au lucrat cu societatea Dominvest, neţinând cont că primarii sunt de la alte formaţiuni politice.
Prins cu ocaua mică
Deşi a declarat că a împrumutat bani de la societatea Dominvest pentru mărirea capitalului social al Motor Grup, Mihalache a precizat pentru EVZ că nu ar avea nicio implicare în acea firmă.
"Nu sunt acţionar la Dominvest. M-am retras. Am rămas acţionar la Motor Grup", a precizat preşedintele CJAS. Cu toate acestea, în Topul Firmelor, catalog întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, în ansamblul de firme Motor Grup, ce aparţine lui Corneliu Mihalache, apar Hotelul Europa şi SC Dominvest.
"Este firesc ca partidul aflat la guvernare să-şi pună oamenii lui în funcţii publice.", CORNELIU MIHALACHE, preşedintele CJAS Vaslui
PACIENŢI FICTIVI
Anchetă la CJAS
La mijlocul lunii decembrie a fost declanşată o anchetă menită să lămurească cum a fost posibil ca o firmă să deconteze la CJAS servicii fictive. Mai exact, CNCAN sesizase conducerea casei de asigurări că firma Recumed, care a încheiat cu CJAS un contract de efectuare de mamografii, osteodensitometrii şi radiologii, nu avea autorizaţie să folosescă aparatele cu care pot fi efectuate aceste servicii.
Cel mai important pentru funcţionarea clinicii era avizul CNCAN, pentru că aparatele care se utilizează în acest scop emit radiaţii. "Nu e obligatoriu atunci când participă la licitaţie! Este suficient să aibă aviz de construcţie şi autorizaţie de funcţionare. Deci, îndeplinea condiţiile", a declarat, însă, Mihalache pentru EVZ.
Firma a încasat de la CJAS circa 16.000 de lei, în mare parte pentru decontarea unor astfel de servicii. El a precizat că a demarat o anchetă menită să lămurească acest aspect. "Ştiu că au fost întrebaţi 22 dintre cei care au făcut radiografii acolo. Dacă se va dovedi că sesizările sunt adevărate, vom înceta colaborarea", a explicat şeful CJAS.
Potrivit documentelor pe care acesta ni le-a pus la dispoziţie, martorii investigaţi de membrii comisiei de anchetă "au declarat, sub semnătură, că au beneficiat de aceste servicii".
Cu toate acestea, un document intrat în posesia EVZ arată că un "pacient" este Maria Pintilie. Întrebată de ziarişti, aceasta a spus că ar fi făcut un test de mamografie, la cererea nepoatei, care este în echipa de control a Casei de Sănătate. Ulterior, s-a aflat că nepoata a pus-o să semneze o hârtie în alb.
Mai mulţi pacienţi chestionaţi de jurnalişti au declarat că au făcut astfel de teste fictive. "La finalizarea anchetei, vom decide ce se va întâmpla mai departe", a conchis Mihalache.