Şeful BRD: Starea economiei nu s-a îmbunătăţit în primele luni din 2011

Începutul lui 2011 este similar cu sfârşitul lui 2010 şi nu s-a observat o îmbunătăţire a situaţiei economice, iar revenirea ar putea avea loc spre finalul lui 2011, a spus Guy Poupet, preşedintele şi directorul general al BRD SocGen, a doua bancă locală după active.

"2010 a fost un an dificil pentru sistemul bancar din cauza situaţiei economiei româneşti, care nu şi-a revenit în totalitate. Aceasta a condus creşterea nivelului de risc la care sunt expuse băncile şi la majorarea creditelor neperformante", a spus Guy Poupet. El a menţionat că se aşteaptă ca în 2011 banca să atingă vârful creditelor neperformante.

Activitatea adresată persoanelor fizice a mers cel mai slab în 2010 pentru BRD, însă scăderea de aici a fost compensată de cea din sectorul companiilor.

"Retailul este cel mai dificil sector, iar ca să ne păstrăm soldul de credite trebuie reînnoit portofoliul de împrumuturi rambursate, dar sper că vom reuşi", a precizat Poupet.

"Finanţarea sectorului corporate şi a sectorului public a mers bine în 2010", a mai spus el.

Programul Prima Casă a fost unul din motoarele creditării şi ar putea fi replicat şi în alte sectoare. "Prima Casă a fost unul din elementele care au întreţinut activitatea de creditare în 2010. Acest tip de programe este binevenit într-o economie încă slăbită. Guvernul ar putea aplica această schemă şi pentru a încuraja alte sectoare", a afirmat şeful BRD.

El a completat că în 2011 se aşteaptă ca activitatea de creditare din zona corporate şi a sectorului public să decurgă bine, ca şi în 2010.

BRD deţine pe piaţa locală a doua reţea ca mărime, după CEC Bank. Prezenţa extinsă a fost un avantaj în criză, spune şeful băncii, pentru că atunci când "o regiune merge mai slab, activitatea este compensată de cea din altă regiune".

"Scădem costul cu creditele cât timp nu ne afectează profitul" Cererea de credite a persoanelor fizice a scăzut foarte mult şi tocmai de aceea competiţia băncilor pe acest segment este acerbă. "Vom încerca să reducem costurile produselor şi ne dorim să câştigăm avantaj în faţa competitorilor, dar reducerile de cost vor avea loc atâta vreme cât nu afectează profitabilitatea", a spus Poupet.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a dobânzilor la creditele în lei, Guy Poupet spune că, dat fiind "nivelul inflaţiei (7% la în ianuarie), există puţine şanse ca acestea să scadă rapid sau ca banca centrală să recurgă în curând la o scădere de dobândă cheie". Poupet se aşteaptă la o creştere a sodului creditelor cu circa 5%, în 2011

De la declanşarea crizei financiare, băncile au dus o concurenţă acerbă pentru lichidităţi. Nivelul economiilor a crescut în ultimul timp, dar nu se poate spune că românii au "o cultură pentru economii, aşa cum este în Cehia sau Germania. Aceasta este o caracteristică a sistemului bancar de aici de care băncile trebuie să ţină cont în managementul lichidităţii", a mai spus Poupet.

Recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut pachetul de 5% pe care îl deţinea din BRD. "Exitul este perfect justificat, în condiţiile în care rolul BERD este de a credita şi nu de a fi acţionar al băncilor comerciale. BERD nu este un fond de investiţii", a mai spus Poupet.

Grupul BRD a obţinut în 2010 un profit net de 127 milioane euro, în scădere cu 31% faţă de anul anterior.