Șeful BRD: Românii sunt prea îndatorați

Șeful BRD: Românii sunt prea îndatorați

Raportat la totalul economiei, nivelul creditelor este redus, dar dacă ne uitam la veniturile celor care le-au contractat, atunci vedem ca gradul de îndatorare al românilor este mare, a spus Guy Poupet, directorul general al BRD SocGen.

Costul riscului este încă una din preocuparile majore ale băncilor și va fi în continuare până când economia își va reveni și va recăpăta un ritm de creștere de 3-4%, a spus Guy Poupet.

În prezent, nivelul creditelor neperformante din sistem a ajuns la 14% din valoarea totală a împrumuturilor. Florian Libocor, economistul șef al BRD Soc Gen, a declarat că se aștepta ca în 2011 sa vadă o scădere a acestora, lucru care însă nu s-a întâmplat. Rata nepeformanței din România este mult peste media europeană. Economiștii se așteaptă ca în acest an nivelul creditelor neperformante să scadă.

"În alte economii nu a existat însă creditul cu buletinul sau creditului pentru orice. În a doua parte a lui 2012 vom vedea însă o scadere a creditelor neperformante", a spus acesta. BRD vrea să recâștige cota de piață

Actualul context economic a determinat BRD anii trecuți să se concentreze în special pe consolidarea business-ului și profitabilitate. Astfel, banca a pierdut o parte din cota de piață, însă în 2012 strategia se va axa pe creștere.

Pentru a avea resurse pentru credite, BRD se va concentra în special pe atragerea de lichidități de pe piața locală și de la instituții internaționale. "Ne vom finanța de la instituții internaționale. Vom pune accentul pe atragerea de depozite prin intermediul unor programe si instrumente inovatoare", a spus Poupet. Totodată banca se va axa pe creditarea în lei.

BRD, a doua bancă locală ca mărime, a înregistrat în 2011 un profit net de 465 milioane de lei, în scădere cu 7% față de 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News